Bihać: Startala utrka za nagradu “MED MEDOVA”

Bihać: Startala utrka za nagradu “MED MEDOVA”

SHARE

Najmlađi polaznik Mirza Kličić

Veterinarski zavod će uraditi hemijsko-fizikalnu kao i mikroskopsku analizu uzoraka meda. U sklopu ocjenjivanja uzoraka biće dodijeljene: Zahvalnica za učešće, te zlatna, srebrena i bronzana medalja. Od svih uzoraka, med koji bude najbolje ocijenjen, pored zlatne medalje dobit će i priznanje „med medova grada Bihaća“.

Udruženje pčelara Bihać započelo je svoju prvu malu školu pčelara za koju se prijavilo 30 polaznika. Nakon odslušanih predavanja, polaznici će polagati završni ispit te dobiti certifikat o završenoj školi.

– Dvosatna predavanja će se održavati u dane vikenda, a okupljanjem u bivšem domu JNA u Bihaću 10. decembra, zvanično smo startali sa školom. Polaznici su puni entuzijazma, raduju se druženju – kaže Elvir Šehić, predsjednik UP Bihać te idejni inicijator ovog projekta.

Biologija i fiziologija pčela, medonosno i polensko bilje, pčelinji proizvodi, kontrole i porijeklo pčelinjih proizvoda, vrste košnica, savremena tehnologija pčelarenja, proljetni radovi na pčelinjaku, rojenje pčela, oduzimanje i vrcanje meda, priprema za zimovanje i ostali radovi, ekonomski značaj pčela i pčelarenja…samo su neke od tema koje će se obraditi u toku naredna dva i pol mjeseca.

Najmlađa polaznica Belma Šehić

– Za proljeće je planirana i praktična obuka. Imena predavača još nisu sasvim definisana, a ovo je inače naša prva mala škola pčelarstva, organizovana zbog velikog interesa građana. Imamo prijavljenih 30 kandidata među kojima je pet žena. Najmlađi polaznik je Mirza Kličić koji ima 11 godina, a najmlađa polaznica je 15-godišnja Belma Šehić – kaže Šehić, koji je svoje članove obradovao još jednim novitetom. Riječ je o takmičenju kvalitete meda.

– Već godinama se krajem decembra organizira na glavnom gradskom trgu novogodišnji sajam na kojem skoro svi bihaćki poljoprivrednici i obrtnici izlažu i prodaju svoje proizvode, među njima naravno i pčelari. Ovog puta imaćemo i takmičenje u kvaliteti meda na kojem mogu učestvovati svi članovi Udruženja besplatno, jer smo obezbijedili sponozora, a to je Veterinarski zavod koji će i raditi ocjenjivanje i analize meda.

– Veterinarski zavod će uraditi hemijsko-fizikalnu kao i mikroskopsku analizu uzoraka meda. Članovi će svoje uzorke meda dostaviti sekretaru Udruženja NazifuĆehajiću, a nakon analize, nagrade i priznanja će uručiti gradonačelnik i direktor veterinarskog zavoda na otvaranju Sajma. U sklopu ocjenjivanja uzoraka biće dodijeljene: Zahvalnica za učešće, te zlatna, srebrena i bronzana medalja. Od svih uzoraka, med koji bude najbolje ocijenjen, pored zlatne medalje dobit će i priznanje „med medova grada Bihaća“.

Spisak polaznika male škole pčelarstva
Oni su nova pčelarska snaga Bihaća

Ismet Kozlica, Mirsad Okanović, Enes Okanović, Abdulah Sulejmanović, Haris Dedić, Vahedin Imširević, Šefik Kličić, Mirza Kličić, Dijana Bišćević, Denis Alagić, Amir Fazlić, Meho Jusić, Mustafa Mahmutović, Edin Hukić, Armin Nuhanović, Mehrud Keškić, Ismeta Kolaković, Velaga Mahmutović, Alija Halkić, Senijad Halilagić, Bajro Beganović, Sajra Hodžić, Sijan Duraković, Belma Šehić, Sejid Kurtović, Suvad Rekanović, Asmir Hrnjica, Ibrahim Makić, Una Šehić, Abdulah Ćenanović.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY