OPŠTINA POMAŽE PČELARE U ROGATICI

OPŠTINA POMAŽE PČELARE U ROGATICI

SHARE

Zbog aprilsko – majskih kiša i mrazeva, te ljetnih suša, koje su pratile veći dio ovogodišnje pčelarske paše, prinos meda kod članova Udruženja pčelara „Sat“ u Rogatici bio je znatno ispod prosjeka. To je i razlog, reče predsjednik Udruženja Miloš Nedić, da su neka pčelinja društva ušla u zimsku mirovinu sa skromnim zalihama meda.

– Da bi koliko-toliko spasili pčelinji fond, pored izdvajanja svakog pčelara, u dva navrata obratili smo se nadležnim u Opštinskoj upravi da nas finansijski podrže u kupovini hrane za prihranu pčela tokom zimskih mjeseci. Na naše zadovoljstvo naišli smo na razumijevanje načelnika opštine Milorada Jagodića i dobili 1.500 maraka. Za njih smo, uz sufinansiranje svakog registrovanog pčelara pojedinačno, a imamo ih 45, od firme BKV iz Bileće kupili 900 kilograma pogača i invertovanog sirupa za prihranu pčela u bespašnom periodu, odnosno tokom zime – kazao je za BH PČELAR Miloš Nedić.

– Podjela pogača izvršena je krajem novembra i to tako što je svaki pčelar sa plaćenom članarinom dobio po jednu pogaču na košnicu. Tako je Brane Vučak, koji pčelari na Mandri kod Borika, dobio 55 pogača, jer ima 55 društava. Radoslav Janković iz Kovanja dobio je 80, Mile Balčak iz Drobnića 65, Miljan Mališić koji pčelari u Sjeversku i djelom u Rogatici 55, Goran Nešković sa 66 košnica u Brankovićima, Milovan Purković sa 40 košnica u Zakomu, ali i mladi pčelari Olivera Paprica dobila je 9 pogača, Jovanka Despotović 4, Kenan Ćatić 5 i tako redom.

Uporedo sa brigom za prihranjivanje, rogatički pčelari, koristeći pogodne vremenske prilike, vrše tretiranje pčelinjih društava protiv varoe i „Američke truleži“ koristeći oksalnu kiselinu i druge preparate.

S. Mitrović/bhpčelar

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY