Šampion iz Bileće – Darko Papić, bilećki šampion: Pčelari ga vole jer...

Šampion iz Bileće – Darko Papić, bilećki šampion: Pčelari ga vole jer ne štedi znanje, a narod mu vjeruje jer nudi kvalitet!

SHARE

Ovaj danas profesionalni pčelar posjeduje stotinjak kolonija. Med koji proizvodi ima sertifikate koji potvrđuju biološko porijeklo. Osim toga proizvodi i prodaje propolis, polen, matičnu mliječ, medovaču i mednu travaricu s propolisom. Vodi računa i o dizajnu i ambalaži.

Darko Papić

Na svim sajamskim priredbama po BiH, Srbiji, Crnoj Gori… zlatnim slovima je ispisano ime Darka Papića, pčelara iz Bileće. Darko je vrsni i zagriženi pčelar već petnaestak godina. Kako je ostao bez posla, a konobarisanje mu dodijalo, odlučio je okušati se u pčelarstvu. Najvećim dijelom je samouk. Skoro pet godina je istraživao literaturu, mnogo je čitao o svojim ljubimicama, pohađao škole pčelarstva, odlazio na predavanja diljem Hercegovine.

“Pčelar ima zadatak da štiti i održava svoje kolonije. Sve mora da se radi po tačno utvrđenom rasporedu, uvijek u pravo vrrijeme – kaže Darko.

Ovaj danas profesionalni pčelar posjeduje stotinjak kolonija. Med koji proizvodi ima sertifikate koji potvrđuju biološko porijeklo. Osim toga proizvodi i prodaje propolis, polen, matičnu mliječ, medovaču i mednu travaricu s propolisom. Vodi računa i o dizajnu i ambalaži.
Da bi se pčelinjak othrvao bolestima pčela i uopće ostvario isplativu proizvodnju potrebno je znanje pčelara. Darko zna, a spreman je to prenijeti i na druge pčelare ili razmjenjivati iskustva s iskusnim pčelarima te promovisati zdrav i koristan posao i hobi. Jedan od najcjenjenijih i najomiljenijih u Bileći. Vole ga pčelari jer ne štedi ni znanje, ni vrijeme da svakom od njih priskoči u pmoć.

Darko kaže da je pčelar istovremeno i veterinar svojim insektima te da amateri često nisu sposobni za to. Tvrdi da nijedna kolonija ne mora da strada od varoe, ukoliko pčele dobiju ispravan profilaktički tretman na vrijeme.

“Može se od pčela sasvim dobro živjeti. Dovoljno je 100 do 150 košnica. Sve preko je previše, čovjek se umori, a ne dobije puno više meda – poručuje mlađim pčelarima Darko. Uz to poželjno je forsirati proizvodnu lepezu svih pčelinjih darova. Kada se u tome uspije, uspjeh je zagarantovan!

“Slijedeći moj korak je proizvodnja matica za tržište. Do sada sam ih proizvodio za sebe, a uskoro krećem i sa proizvodnjom na veliko – otkriva nam neke svoje planove naš sagovornik.

U nastavku će Darko kazati kako je med dragocjeni dar prirode. Naravno, takav naziv nije bez razloga, jer su se hiljadama godina pčelinji proizvodi koristili kao hrana i lijek. Med se ne proizvodi industrijski, nego je rezultat rada vrijednih medonosnih pčela i njihovog obilaska biljaka u okolini.
Zato je ogorčen na one koji se bave proizvodnjom patvorenog meda ili ne vode dovoljno računa o zdravlju pčela. ON tvrdi da danas mnoge pčelarske kolonije izumiru zbog gluposti pčelara.

“Svaka budala danas može da kupi košnice i kaže – ura, ja sam pčelar! Ali pčelama ne činimo uslugu tako što ih jednostavno imamo. One vraćaju onoliko koliko im mi dajemo – tvrdi Darko. Njegov kontakt telefon je: 065 787 714

Medna travarica

U novije je doba ponovno pobuđeno zanimanje za propolis zbog njegove učinkovitosti na ljudsko zdravlje. Tvrdi se da ima širok spektar djelovanja: protubiotsko, protuvirusno, protugljivično, protuupalno, protuoksidativno,  anestetičko, karcinostatsko i  imunostimulatorno te regenerativno djeluje na tkiva.
“Znate, svaki je med dobar, svaki je sladak i svaki je zdrav. Bilo je naučnika koji su proučavali što je to sve u medu korisno, a što ima štetno. Korisnih su sastojaka našli puno, ali ni dan danas još niko u medu nije pronašao niti jedan štetni sastojak – kaže ovaj pčelarski zanesenjak i stručnjak.Njegova medovača i medna travarica sa propolisom su posebno na cijeni. Jednostavno, Darko ne može proizvesti ovih preparata koliko ih traže kupci iz svih krajeva svijeta.

“Medna travarica je napitak za zdrav i dugovječan život. Posebno je efikasna za krvne žile. Čuva ih i drži vitalnim do kasne satarosti – otrkiva nam Darko. (bhpčelar/E.Milić)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY