Upoznajte dobre pčelare potomke kneza Ive od Semberije!

Upoznajte dobre pčelare potomke kneza Ive od Semberije!

SHARE

Već nekoliko generacija Kneževića pčelari, a njegov čukununuk Ljubo je i predsjednik Udruženja pčelara “Semberija”.

Potomci legendarnog humaniste s početka 19. vijeka kneza Ive Kneževića, poznatijeg kao knez Ivo od Semberije, dobri su pčelari. Zanimljivo je da je kod Doma kulture u Popovima podignut bronzani spomenik knezu Ivi od Semberije u prirodnoj veličini, te tako podsjeća da je ovaj veliki humanista rođen u Popovima na bosanskoj strani rijeke Drine.

Već nekoliko generacija Kneževića pčelari, a njegov čukununuk Ljubo je i predsjednik Udruženja pčelara “Semberija”. Nekoliko posljednjih generacija Kneževića bave se pčelarstvom. I to veoma uspješno. Sada osim Ljube, pčelare još njegov stric Stanimir i stričević Tomo. Imaju više od trista pčelinjih društava.

“Naša porodica je u Semberiji prepoznatljiva po pčelarenju. Uvijek smo imali dobar i zdrav med i na tržište iznosimo ono što i naša djeca jedu. Najveći grijeh je ljudima prodavati nezdravu hranu, a med ako se ne proizvodi po svim pravilima često je nezdrav – kaže Ljubo Knežević.

Dio košnica Stanimira i Tome Kneževića je u dvorištu, ostale su u zimovniku. Ljubo svoje pčele zimi drži u selu Modran, dvadesetak kilometara udaljenom od Popova.

“Naučili smo da pčele vozimo na pašu – na mjesta gdje one imaju dovoljno cvjetova. Počinjemo sa pašom na imanju Poljoprivrednog dobra “Semberija”, onda slijedi putovanje po bagremicima, suncokretima i livadama. Zato i imamo zdrav med – kaže Ljubo Knežević.

Da je pčelarenje već “ušlo” u gene Kneževića potvrđuje i podatak da i najmlađi u porodici Tomin sin Branko okrenuo se pčelama. Tako sada pčelare tri generacije Kneževića. (bhpčelar/arhiva/T. N.) 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY