ISTRAŽIVANJE: Kako od slabih napraviti “elitne” pčele?

ISTRAŽIVANJE: Kako od slabih napraviti “elitne” pčele?

SHARE

pcele

Sa Univerziteta Illinois at Urbana-Champaign stiglo je jedno veoma zanimljivo istraživanje. Naime, naučnici su otkrili da je život pčela mnogo manje komplikovan nego što se to prije mislilo. Zaključili su kako je oko 20 do 50 posto najboljih i najvrjednijih pčela u zajednici bilo iznenađujeće fleksibilno prema slabije aktivnim pčelama.

– Kada smo iz košnice izdovojili te vrijedne pčele od manje vrijednih kako bi vidjeli razliku u ponašanju, shvatili smo njihovu fleksibilnost. Manje vrijedne pčele odmah su zauzele mjesto vijednih i na taj način i same su postale „elitne“ – navodi se u istraživanju.

–    Posmatrali smo ponašanje pčela na sasvim novi način. Posebno smo obratili pažnju na sve veću ulogu jedne pčele u zajednici. Testirano je ponašanja jedne pčele i njene aktivnost – kazao je E. Robinson, direktor instituta na kome se provodilo istraživanje.

Ipak, rezultati do kojih su naučnici došli i objavili ih u septembarskom izdanju „Animal Behaviouro“ pokazuju da je prva grupa pčela koja se tretirala kao manje aktivna prikupljala mnogo više hrane, nego ranije pčele.

Zanimljivo je napomenuti i da je dr. Robinson sa svojim timom koristio najsavremenija tehnička dostignuća za praćenje i nadzor svakog detalja pčela koji su nekada bili nedostupni. Ono na što su posebno obratili pažnju u istraživanju ponašanju pčela, svakako je njihova historija i porijeklo.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY