Kalifornijska zelena oaza i golf tereni postali bogatiji za 10.000 pčela

Kalifornijska zelena oaza i golf tereni postali bogatiji za 10.000 pčela

SHARE

Mirno kalifornijsko utočište gdje se nalazi golf klub Alison Creek odnedavno je bogatije za 10. 000 pčela

Direktor Kurt Bjorkman je čovjek iza ovog projekta, a kako kaže, za pčelarstvo je postao zainteresovan kada je čuo za katastrofalan pad pčelinjih populacija na američkom kontinentu. Obavio je razgovor sa svim uposlenicima hotela, i zajednički su donijeli odluku da u bilzini golf terena postave košnicu kako bi dali svoj doprinos za spas pčelinjih populacija.

Kurt Bjorkman, direktor Aliso Creeka

Med sa golf terena

  • – Ovo je odličan način za ponovno uspostavljene pčelinjih zajednica na ovim prostorima, a imaćemo i koristi od meda kojeg naše pčele budu napravile.
  • Posebno nam je drago jer su i naši gosti prepoznali naš trud i misiju i niko  još nije imao problema niti nezgoda sa našim pčelama – rekao je Kurt.
Andrea Wilde je glavna pčelarka na ovim golf terenima

Oni očekuju da njihove pčele od iduće godine počnu praviti med kojeg će hotelska kuharica Jennifer Ackerson koristiti za pravljenje svojih specijaliteta.

  • – Moj meni će se definitivno morati promijeniti, ali med ne namjeravam kvariti dodavanjem previše začina. Čak planiramo naš med ponuditi i ostalim restoranima – rekla je ona.

Na sigurnoj udaljenosti od zalutalih loptica

Kada se pčele naviknu na novo okruženje, Bjorkman planira sa lokalnim školama organizovati i izlete sa djecom kako bi učili o važnoj ulozi pčela u našoj okolini.


The Aliso Creek In
  • – Iako su naše pčele dosta mirne, ubošće vas ukoliko se osjete ugroženo ili ukoliko im košnicu pogodi neka zalutala golf loptica. Zbog toga smo košnicu udaljili od glavnih staza golf terena – kazao je Bjorkman.

Najveću inicijativu za brigu o košnici preuzela je Andrea Wilde, koja je trenutno u potrazi za pčelarskim mentorom kako bi joj olakšao poslove na pčelinjaku.

  • –  Tokom hladnih mjeseci, pčelama ćemo pružiti svu potrebnu hranu, ali već smo primjetili da su one savršeno sposobne da se brinu same o sebi. To je zaista nevjerovatna i predivna stvar za vidjeti – kazala je Andrea Wilde.

Link na originalni tekst

(bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY