Nedeljko Pažin, pčelar iz Trebinja: Budućnost pčelarstva vidim u matičnoj mliječi i...

Nedeljko Pažin, pčelar iz Trebinja: Budućnost pčelarstva vidim u matičnoj mliječi i proizvodnji matica

SHARE

Nedeljko Neđo Pažin, Trebinjac, posljednjih dvadeset godina uspješno se bavi pčelarstvom. Rođen je i odrastao u naselju Zubci, u zaseoku Potkarj koje se nalazi na samoj tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore, na 12. kilometru puta Trebinje – Herceg Novi na nadmorskoj visini od oko 640 metara. Kraj je kao stvoren za pčelarstvo. Vrijednih i uspješnih pčelara tu i ne manjka. Nedeljko Pažin samo je jedan od njih.

Nedeljko Pazin na pcelinjakuSto pčelinjih društava

– U mojoj porodici prije mene niko se nije bavio pčelarstvom. U te vode sam se upustio prije 15-ak godina zahvaljujući komšiji Draganu Pejanoviću. On je tada bio pčelar početnik. Nagovarao je i mene da se počnem baviti time. Jer, rano sam penzionisan zbog zdravstvenih problema s radnog mjesta kontrolora u Industriji alata Trebinje. Dodatni izvor primanja bio je neophodan. Sjećam se rečenice moje majke Stane koja mi jedne prilike reče: “Bogami sine, vidim ja da će tebe Dragan ubijediti i da ćeš ti postati pčelar”. Tako je i bilo – pripovijeda Neđo.

Godine 1996. kupio je jednu košnicu, dvije je dobio na poklon. Danas, ako ga upitate za zanimanje, reći će da se bavi najljepšom granom poljoprivrede. Bilo je tu i uspona i padova. Potpomagao se literaturom, upijao znanje od prijatelja pčelara, završio dva devetomjesečna kursa pčelarstva. Prvi, 2006.godine, u organizaciji Pokreta za mir (MPDL-a), Španske nevladine organizacije, drugi 2009. održan od strane prof.dr. Miće Mladenovića sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda… Uporedo, njegov pčelinjak se širio.

– Sada se mogu pohvaliti sa oko 100 pčelinjih društava. Osim što proizvodim med, poznat sam po proizvodnji matica, matične mliječi, polena i propolisa. Smatram da su to mnogo bitni segmenti pčelarstva i da u njima leži budućnost uspješnosti – govori Neđo i naglašava da su njegovu stručnost i kvalitet prepoznali i drugi.

Na sajmovima meda dobivao je zlatne, srebrene i bronzane medalju za kvalitet meda.

Finansijska stabilnost

Možda, kaže, nikada ne bi bio uspješan pčelar da u svemu nije imao i punu podršku porodice. Ljubavi prema ovom poslu, koja je također neophodna, nikada mu nije falilo. Naprotiv.

– Imao sam sreću da zavolim pčelarstvo. Svaki odlazak u pčelinjak pričinjava mi ogromno zadovoljstvo kao i mojoj suprugi Radi. Ona je moja velika podrška i oslonac. Dva sina su otišla svojim putem, ali su i oni dali veliki doprinos svemu. Ali, nema meni do moje Rade – kaže Neđo i insistira da objavimo fotografije na kojima je sa suprugom. U poslu, sa njim je ravnopravna.

– Mora se raditi i boriti. Od penzije koju primama teško da bismo mogli sastaviti kraj s krajem. Ovako, finansijska situacija je mnogo stabilnija. Seleći sam pčelar i u sezoni me možete vidjeti u Gackom, Nevesinju, Berkovcima…

Pčelar Neđo bi o temi pčelarstva mogao da priča danima, bez prestanka. Pripovijeda o lijepoj strani pčelarstva, ali i o problemima kojih, nažalost, ne manjka.

– Tu su problemi s distribucijom meda, bolestima pčela, klimatskim uvjetima… Međutim, kada bih mogao da se vratim s ovim iskustvom unatrag i da biram zanimanje, bez dvoumljenja bih ponovo izabrao pčelarstvo – rekao je za kraj pčelar Nedeljko Neđo Pažin.

BH Pčelar arhiv

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY