20 najljepših i pčelama najdražih vrsta cvijeća

20 najljepših i pčelama najdražih vrsta cvijeća

SHARE

Priroda je obdarila cvijeće sa prelijepim bojama kako bi privuklo oprašivače i otkriveno je da pčele najviše vole spektar žutih, bijelih, plavih ili ljubičastih boja. Prije svega, morate znati koja vrsta cvijeća će im svojim nektarom i polenom najviše privući pažnju. Rane biljke proljetnice predstavljaju spas za pčele koje su tokom zime imale rijetke izvore hrane.

1. METVULJA

Ova autohtona biljka Sjeverne Amerike zaslužuje mjesto u svakom pčelinjem vrtu jer, bez problema raste u skoro svim dijelovima zemlje, a posebno ljeti kada počinje cvjetati. Kako bi ostvarili najbolje rezultate, posadite ih u najsunčanijem i najvlažnijem dijelu vrta, i možete izabrati nekoliko vrsta od crvene, žute do konjske metvice.

Sa bojama poput tamno crvene do raznih nijansi roze i ljubičaste, nećete imati previše problema u odabiru najbolje za vaš vrt. Pored toga, aromatično lišće i cvijeće se može iskoristiti za pravljenje biljnog čaja.

2. RUDBEKIJA ILI PUPAVICA

Još jedna biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike koja je veoma popularna među pčelama i drugim oprašivačima je rudbekija. Pored prepoznatljive žute boje sa tamnim središtem, ovo cvijeće možemo pronaći i u bronzanim, svijetlo smeđim i crvenim bojama, a neke imaju i šarene latice.

Ove trajnice su lake za održavanje i brzo se razvijaju na sunčanim mjestima, tako da im ne smeta nekvalitetno tlo ili suho okruženje. Jedino što im je potrebno je odvojen prostor, pa ih možete smjestiti u zadnjem dijelu vrta.

3. SEDUM ILI ŽEDNJAK

Ova mesnata biljka sa upadljivim listovima je veoma jednostavna za održavanje. Žednjaci se lako razmnožavaju iz matičnih i lisnih sjemenki i ne treba im puno brige kada se u potpunosti razviju.

Sve što im treba je suho tlo i malo sunca, a mogu se pronaći u raznim bojama od bijele, žute, crvene i nekoliko nijansi roze i bronzane. Pčele i leptire će privući svojim zvjezdanim cvjetovima koji se otvaraju od sredine proljeća do kasne jeseni.

4. ZLATNICA

Nije neobično vidjeti čitave rojeve pčela oko ovih zeljastih trajnica koje su porijeklom sa američkih kontinenata. Velike količine nektara i polena se nalaze u malim zlatno-žutim cvjetovima kojima pčele jednostavno ne mogu odoljeti.

Ipak, ova biljka nije popularna među vrtlarima koliko bi trebala biti, jer mnogi vjeruju da izaziva alergije, što nije tačno. Ako želite da svoj vrt osvježite biljkom koja će redovno cvjetati svake godine od sredine ljeta do polovine jeseni, i svojim zlatnim cvjetovima uljepšavati vaš vrt, svakako posadite nekoliko biljaka zlatnice.

5. LJETNI JORGOVAN

Ovaj cvjetni grm je pravi magnet za leptire, ali ništa manje nije privlačan i ostalim ovisnicima o nektaru poput pčela ili kolibrija. Roza i ljubičasta su najčešće boje cvijeća, ali ih možete pronaći i u plavoj, narandžastoj ili bijeloj boji.

Zavisno od područja u kojem se nalazite, ovu višegodišnju biljku možete uzgajati kao grm ili malo drvo, ali potrebno ga je redovno podrezivati kako bi se spriječilo pretjerano cvjetanje. Ljetni jorgovan voli sunce, a ne smeta mu ni djelimičan hlad.

6. INDIJANSKA TRATINČICA

Porijeklom iz istočne Amerike, ova višegodišnja biljka će garantovano privlačiti pčele u vaš vrt tokom cijele sezone cvjetanja, koja traje od sredine ljeta do kraja jeseni. Njeno ljubičasto cvijeće se koristi za pravljenje lijekova protiv prehlade i gripe, tako da imate još jedan razlog da je zasadite u svoj vrt. Možete ih početi uzgajati od sjemenki ili sadnica, a razvijene razrede podijelite u proljeće kako biste povećali kolekciju.

Ove visoke biljke su veoma tolerantne prema neplodnom tlu i suhim uslovima, pa ih možete zasaditi u zadnjem dijelu vrta gdje će njeni veliki cvjetovi formirati pozadinu delikantnijim biljkama koje se nalaze u prvom planu.

Lythrum salicaria

7. CRVENA KONOPLJUŠA

Veliki crveni i ljubičasti cvjetovi ne samo da su privlačni pčelama, već izgledaju spektakularno u svakom vrtu. Crvena konopljuša se najbolje razvija iz matičnih reznica u rano proljeće, ili reznica korjena u jesen, kada prestaje rasti. Biljke koje mogu narasti i do dva metra, najbolje je zasaditi u zadnjem dijelu vrta.

Nakon što se zasade u vlažnu zemlju, formiraju gomilu cvijeća koje će vas oduševljavati od jula do septembra.

8. LAVANDA

Ova aromatična biljka europskog porijekla danas je popularana i u umjerenim područjima širom svijeta. Osim što privlači pčele, lijepi cvjetovi lavande će od kasnog proljeća do ljeta širiti miris svojim prepoznatljivim ljubičastim cvjetovima, koje se još mogu naći u rozoj i bijeloj boji. Iako je lavanda višegodišnja biljka kojoj odgovaraju blagi klimatski uslovi, ona u drugim područjima raste jednom godišnje.

Jednostavana je za održavanje, toleriše sušu i neplodno tlo, a dobro će uspijevati ako se drži u posudama gdje ima dovoljno sunca. Dakle, ako vaš vrt odgovara lavandi, obavezno je posadite.

9. VISIBABE

Jedna od prvih biljaka koje ćemo primjetiti krajem zime, visibabe su biljke koje rijetko čekaju da se snijeg otopi, a pčele koje su skoro iscrpile zimske zalihe hrane, s nestrpljenjem očekuju njihovu pojavu. Visibabe dobro uspijevaju u djelimičnom hladu i vole zemlju bogatu humusom, pa im je idealno mjesto ispod drveća kojem opada lišće.

U jesen možete posaditi sitne lukovice kako biste održavali vlažnost u listovima visibabe. Za potpuni ugođaj posadite ih što više kako bi u rano proljeće vaš vrt izgledao kao da je prekriven bijelim tepihom.

10. ŠAFRAN

Ovo je još jedna lukovica koja pčelama pruža neophodan izvor hrane. Cvjetajući u plavim, ljubičastim i tamno žutim cvjetovima, šafrani su male biljke koje imaju veliki značaj za pčele kao i za okoliš. Na početku jeseni, lukovice posadite 10 centimetara u zemlju i obezbjedite im dovoljno vode.

Da biste ostvarili željeni efekat, posadite što veći broj, ali im neće biti potrebno previše njege kada počnu rasti. Za zanimljive rezultate, izaberite vrste sa cik-cak cvjetovima.

11. VLASAC

Gdje god posadili ovu vrstu luka, pčele će se utrkivati da dođu do njega. Vlasac je idealan izbor za ljude koji su alergični na zvjezdasto cvijeće, a koji ipak žele namamiti pčele u svoj vrt. Možete ga uzgojiti iz sjemenki ili razreda, tako što ćete ga posaditi početkom proljeća u bogatoj, vlažnoj, propustljivoj zemlji. Lišće možete iskoristiti za začin, a cvijeće ostavite pčelama.

12. SUNCOKRETI

Suncokreti svojim velikim cvjetovima pčelama pružaju dovoljno nekatara i polena, a možete ga posaditi bilo gdje, ukoliko to učinite nakon zadnjeg mraza. Iako se jednogodišnji suncokreti koriste za ukrase ili sjemenke, ono višegodišnje poput čičoke se uzgaja zbog svoje jestive stabljike.

13. RUŽE

Ruže sa otvorenim cvjetovima su one koje najviše privlače pčele. Ako možete vidjeti prašnik u sredini cvijeta, budite sigurni da će ih i pčele primjetiti. Većinu pješčanih i vinskih ruža koje se razvijaju u šipak oprašuju pčele.

14. MAČJA METVICA

Mačke i pčele su jednako lude za ovim mirisnim biljem koje cvjeta u ljeto i jesen. Otporna na suše, ovoj višegodišnjoj biljci ne treba puno njege čiji cvjetovi mogu biti roze, plave, ljubičaste ili bijele boje. Neke varijacije imaju veoma privlačno sivo ili zlatno lišće. Mačju metvicu posadite na sunčanom mjestu, a kako biste produžili sezonu cvjetanja, nabavite različite vrste. 15. PELARGONIJE

Upravo su one jedne on najboljih biljaka koje možete imati u svom vrtu, a razlog tome je što cvjetaju od ranog proljeća pa sve do hladnih zimskih dana. Lijepo cvijeće u rozim, ljubičastim ili bijelim bojama će osigurati da pčele budu redovni posjetioci ove biljke koja najbolje raste na djelimičnom suncu i hladu.

Redovno zalijevanje je obavezno kao i orezivanje, ali nemojte pretjerati, jer neke vrste mogu izdržati povremene sušne periode.

16. KADULJA

Kadulje i pčele su kao stvorene jedne za druge, njihovi mali cvjetovi u sebi nose dovoljno nektara da privuku sve pčele u blizini. Kadulje najbrže rastu iz sjemenki, a njen širok spektar boja uključuje bijele, roze, narandžaste i plave varijacije. Ove biljke bujaju u ljetnim vrućinama, a nastavljaju sa cvjetanjem i tokom jeseni.

 17. SVILENICA

Ova višegodišnja mlječika sa žuto-narandžastim cvijećem je porijeklom iz Sjeverne Amerike i služi kao domaćin larvama leptira monarha. Ipak, to ne spriječava pčele da se tokom dana takmiče sa leptirima i kolibrijima u sakupljanju nektara. Svilenice će se brzo razviti iz semenki, iako može proći i nekoliko godina da se sadnice pretvore u cvijet. Ipak, one će se vjerno vraćati i cvjetati godinama. 18. VANILIN ŽBUN

Biljka koja je sa gomilama malim, ljubičastim i mirisnim cvjetovima postala najdraža pčelama, svakom vrtu će pružiti mirisni užitak. Moraju se saditi jednom godišnje kako bi postigle dobre veličine i veoma su osjetljive, tako da ne podnose hladnoću.

Posadite ih na bogatom i vlažnom tlu, u djelu vrta gdje će imati barem malo sunca. Cvjetovi će redovno rasti svake sezone, ali samo ukoliko je staro cvijeće uklonjeno.

19. KOZMOS ILI URESNICA

Pčele vole ove jednogodišnje biljke kojima ne treba puno pažnje i koje se mogu smjestiti bilo gdje u vrtu. Listovi ove biljke su jednako lijepi kao i cvijeće koje se može naći u varijacijama bijele, žute i roze boje, zavisno od vrste. Najbrže će izrasti iz sjemenki koje je potrebno posaditi u toplim područjima a kada se razvije, neće biti previše posla oko nje. Ipak, potrebno je uklanjati mrtve cvjetove, što će pomoći da im se produži sezona.

20. GAILARDIJA

Ove otporne biljke sa velikim brojem cvjetova pčelama pružaju velike količine hrane i najbolje uspijevaju u pogodnim klimatskim uslovima. Najlakše se razvijaju iz sjemenki, a cvjetanje traje od ranog ljeta pa sve do jeseni. Upadljivi cvjetovi se rastu u žutim, narandžastim i bordo bojama a često se mogu pronaći i oni sa šarenim laticama. Posadite ih na suhom i sunčanom mjestu u kamenjaru, i redovno uklanjajte mrtve cvjetove kako bi biljka ostala zdrava. (bhpčedlar/D. Karga)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY