Decembar na pčelinjaku: Košnice ne otvarati, snijeg ne skidati, hranu i strašila...

Decembar na pčelinjaku: Košnice ne otvarati, snijeg ne skidati, hranu i strašila ne zaboraviti!

SHARE

Otvaranjem košnica u novembru pokidamo propolis kojim su pčele začepile sve nepotrebne otvore, a novi sloj propolisa neće moći nanijeti jer propolis pčele sakupljaju kad je veća temperatura i kad opće sa prirodom. Snijeg ne treba uklanjati sa i oko košnica jer je dobar izolator.  

DECEMBAR

Decembar je mjesec u kojem snježni prekrivač prekrije košnice i hladnoća zaustavi pčelama svaki kontakt sa vanjskim svijetom. Pčele u klubetu strpljivo čekaju proljeće. Što je vanjska temperatura niža to se pčele više zbiju u klubetu i obratno. Pčele se lako izbore sa hladnoćom ako su zazimljene sa dovoljno hrane i na vrijeme očišćene od varoe.

Miševi mogu nanijeti ogromnu štetu na pčelinjaku jer pčele kad su u klubetu, ne mogu se braniti. Miševi koriste toplotu koju pčele proizvode pa se čak i razmnožavaju unutar košnice tokom zime

Pčelar na pčelinjaku nema puno radova osim redovnih provjera stanja i mira na pčelinjaku. Snijeg ne treba uklanjati sa i oko košnica jer je dobar izolator. Snijeg ponekad prekrije u potpunosti košnice ali ne treba se bojati za dotok zraka jer je snijeg porozan.

Potreban je samo oprez u slučaju da se snijeg počne topiti, da na letu se ne zaledi i na taj način blokira dotok zraka u košnicu što bi bilo pogubno, posebno u košnicama koje nemaju gornju ventilaciju. U takvim situacijama krajnje nježno treba ukloniti snijeg sa prednjeg dijela krova košnice kao i sa leta. Ako imamo sumnju da neka košnica ne zimuje dobro trebamo utvrditi njeno stanje, a to radimo osluškivanjem. Možemo se koristiti gumenim crijevom čiji jedan kraj gurnemo na leto, a drugi prislonimo na uho ili da uho prislonimo direktno na košnicu zatim košnicu malo „kvrcnemo“ najbolje pčelarskim nožem. Po zvuku koji dolazi iz košnice možemo prilično pouzdano da utvrdimo da li pčelinje društvo normalno zimuje ili ima određenih problema. Kad je zvuk jasan, ravnomjeran, naglo počne i naglo završi, tada društvo normalno zimuje. Ako je zujanje pojačano, neravnomjerno i dugo traje, to je znak da nešto nije u redu ili da je društvo ostalo bez matice.

Nema potrebe snijeg skidati s košnica, porozan je pa se pčele neće pogušiti

Ako primijetimo na letu usitnjeno saće i dijelove pčela, a zujanje je pojačano, odmah možemo da posumnjamo da je u košnici miš. Sve uočene nedostatke zabilježimo i dok vremenske prilike dozvole pristupamo njihovom saniranju. Ako se ukaže topao dan koji pčele iskoriste za pročisni izlet neodložno je da budemo prisutni na pčelinjaku. Po izletu pčela možemo utvrditi koje su slabije jer one košnice koje su slabije i lošije zimuju prve izlaze na pročisni izlet, dok one koje su jake i zimuju bez problema izlaze nešto kasnije na pročisni izlet. Taj dan možemo iskoristiti za dodavanje hrane ako je neka zajednica iz nekog razloga ušla u zimu sa manjim količinama hrane. Najbolje je dodati okvire sa medom iz zalihe odmah do klubeta ili dodati šećerno-mednu pogaču na satonoše iznad klubeta.

Decembar je mjesec kad u pravilu nema legla pa je neophodno taj trenutak iskoristiti za zadnji udarac varoi i uraditi tretman oksalnom kiselinom. Sad se sva varoa nalazi na pčelama i može se pravilnim tretmanom skinuti i do 99% varoa iz pčelinje zajednice.

Pčelar zimske mjesece treba iskoristiti pored prodaje pčelinjih proizvoda i ubiranja plodova svog i pčelinjeg rada i za remont opreme i košnica, da posjećuje pčelarske sajmove, obnovi svoje teoretsko znanje kroz čitanje pčelarske literature jer praksa ne može bez teorije.

PRIMJENA OKSALNE KISELINA U DECEMBRU

Pored jako dobrih i pozitivnih informacija sa terena i pčelarske prakse i dalje postoje protivnici tretmana pčela oksalnom kiselinom. Ti protivnici su uglavnom needucirani pčelari i oni koji nikad u praksi nisu pokušali tretirati pčele ovim jeftinim i jako efikasnim sredstvom. Naravno svoj udio u odgovaranju pčelara da koriste ovo moćno sredstvo imaju proizvođači i distributeri drugih, uglavnom štetnih i puno skupljih, a najvažnije, nedozvoljenih sredstava za suzbijanje varoe. Uprkos svim opstrukcijama, evidentno je da je oksalna kiselina jedno od najefikasnijih ekoloških sredstava za suzbijanje varoe. Posebno je važno što je u odnosu na druga sredstva jako jeftina.

Može se kupiti u skoro svim poljo apotekama.

Jednostavno se primjenjuje.

Ne stvara rezistenciju.

Nema rezidua u pčelinjim proizvodima Pravilan tretman koji se provodi u zimskom periodu kad su pčelinje zajednice bez legla može oboriti i do 99% prisutnih varoa u tretiranoj košnici. Vrlo je važno to što varoa za razliku od drugih sredstava ne stiče nikakvu otpornost na oksalnu kiselinu.

Uprkos svim opstrukcijama, evidentno je da je oksalna kiselina jedno od najefikasnijih ekoloških sredstava za suzbijanje varoe

Način pripreme i primjene oksalne kiseline: U 600 ml destilirane vode pomiješati 600g šećera, dobro izmiješati, na taj način se dobije oko 1L sirupa. Sirup je potrebno zagrijati na temperaturu oko 40C. Nakon toga sirup se sipa u plastičnu bocu i naspe se u taj sirup 35gr oksalne kiseline. Zatim se boca zavrne i mućka sve dok se kristali potpuno ne otope. Kad se kristali potpuno otope rastvor je spreman za upotrebu. Nakon pripremljenog rastvora otvaramo košnicu, prebrojimo koliko ulica imamo zaposjednuto pčelama, i uzimamo potrebnu količinu rastvora u dozator. Po jednoj ulici pčela nakapati 5 ml, potrebno je obratiti pažnju na krajnje ramove klubeta gdje je obično duplo manje pčela i 5ml podijeliti na dvije ulice. Nakapavanje se može obaviti pomoću medicinskih šprica, improviziranih kapaljki, namjenski napravljenih dozatora itd., bitno je samo da se može tačno izmjeriti količina oksalne kiseline. Idealna temperatura za aplikaciju je od +5c do +10 C sa što većom količinom vlage u zraku.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY