Dr. sci Violeta Santrač nakon učešće na naučnom skupu EURBEE 8: Ne...

Dr. sci Violeta Santrač nakon učešće na naučnom skupu EURBEE 8: Ne smijem javno da kažem koliko milja zaostaje domaća pčelarska pamet i praksa

SHARE

Zahvaljujući finansijskoj pomoći banjalučkog PI Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr. Vaso Butozan“, jedan od najvećih bh. stručnjaka dr. sci. Violeta Santrač, kao jedini predstavnik iz BiH, polovinom septembra je učestvovala na 8. Eur Bee kongresu apidologije, koji se održavao u belgijskom gradu Ghentu. Po povratku kratko je kazala:

–  Ovaj kongres je u potpunosti opravdao očekivanja najkredibilnijeg naučnog skupa iz oblasti apidologije.

Eur Bee kongresu apidologije posjećuju zainteresovani iz cijelog svijeta, dešava se svake druge godine na različitim lokacijama i glavni je intgernacionalni forum na kojem se diskutuje o novim i najznačajnijim dostignućima u nauci iz oblasti apidologije, posebno medonosne pčele ali i sa potrebom saznanja iz oblasti divljih polinatora takođe. Kongresd je mjesto okupljanja naučnika različitih polja istraživanja na kojem su razmjena ideja i novosti iz oblasti interesovanja u pomenutim oblastima iz bazičnih i primijenjenih naučnih istraživanja.

Dr. sci. Violeta Santrač

Ove godine bilo je vrlo radno, sa šest paralelnih sesija u kojima je radove povezivala savremenost i multidisciplinarnost istraživanja i izvještavanja. U poster sekcijama je bilo mnogo kvalitetnih radova koji su imali veliki broj zainteresovanih posmatrača i oko kojih je u predviđenom vremenu za poster sekcije bilo izuzetno živo. Nove dokazne tehnologije, ambiciozni i bazični studentski radovi, dobro finansirani naučni instituti, vrlo kreativni profesori i zainteresovanost svih nosilaca uloga u nalcu analiza rizika, zaštite okoline, ekotoksikologije, zdravlja, genetike, patologije, ishrane, imuniteta, reproduktivne biologije, neurobiologije,  mikrobima… držali su pažnju slušalaca u vrlo gusto organizovanom programu.

  • Potreba da prisustvujem ovom skupu je višestruka i vezuje se za motiv unapređenja znanja u oblasti biologije, ishrane, patologije, dijagnostike i epizootiologije medonosne pčele, međunarodne saradnje i naučne komunikacije.

Jedna sasvim jasna inicijativa unutar Kongresa potekla je od grupe italijanskih naučnika, iskazana je kao potreba da se veterinarska medicina kao oblast djelovanja međunarodno prepozna, koordinira i bolje predstavi unutar budućih Eur Bee kongresa, što nije ništa drugo nego još jedno prepoznavanje dobre veterinarske prakse.

Tek kada se ode na ovakve skupove i čuje svejtska pamet i naučna dostignuća, shvatimo gdje smo mi iz BiH, pa i regije u toj sferi. Naša domaća pamet i praksa miljama zaostaje za svijetom – kazala je nakon povratka iz belgije za BH PČELAR Violeta Santrač.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY