FILMSKA PRIČA O MAKEDONKI ATIDŽE, POSLJEDNJOJ ŽENI LOVCU NA DIVLJE PČELE, ...

FILMSKA PRIČA O MAKEDONKI ATIDŽE, POSLJEDNJOJ ŽENI LOVCU NA DIVLJE PČELE, STIŽE NA OVOGODIŠNJI SFF

SHARE

Makedonski dokumentarni film “Honeyland” reditelja Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske osvojio je jednu od glavnih nagrada na nedavno održanom 35. Sundance Film Festivalu, uz još dva specijalna priznanja. To je dirljiva priča o posljednjoj ženi-lovcu na divlje pčele u Evropi i njenim naporima da ih izbavi od pohlepe domaćih pčelara.

Film “Honeyland” osvojio je Gran prix žirija u međunarodnoj konkurenciji dokumentarnog filma, a reditelji su dobili i specijalnu nagradu žirija za uticaj na promjene, dok su njihovi snimatelji Fejmi Daut i Samir Ljuma dobili specijalno priznanje za fotografiju.

To je priča o Atidže, koja živi sama sa majkom u centralnoj Makedoniji od meda divljih pčela. Kada lokalni pčelari prekrše pravilo “Zemlje meda” da pola meda iz košnice uzmu, a drugu polovinu ostave pčelama, Atidže mora da spasi pčele i vrati prirodnu ravnotežu, narušenu kroz sudar dva različita načina iskorišćavanja prirodnih resursa.

Producent i montažer filma je Atanas Georgiev, muziku potpisuju članovi grupe Foltin, uz superviziju Rane Eida iz Bejruta.

Sundance festival prikazao je oko 200 dugometražnih i kratkih filmova – odabranih među čak 14.259 prijavljenih, a prema navodima organizatora u svim kategorijama prevagnule su snažne, intimne i humane priče.

Kako su za BH PČELAR potvrdili iz skopske producentske kuće „Trice Films“, očekuje se da film  “Honeyland” premijerno za područje BiH bude prikazan na ovogodišnjem „Sarajevo film festivalu“.

(bh pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY