Hercegovačka kadulja ne zaostaje ni milimetar za manukom, ali nema podršku Države!

Hercegovačka kadulja ne zaostaje ni milimetar za manukom, ali nema podršku Države!

SHARE

Na nedavno održanom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na kojem se nalazio i štand Privredne komore Republike Srpske, direktor preduzeća „Hercegovina med“ iz Trebinja Zoran Jakšić je pozvao vlasti RS-a da podrže proizvodnju hercegovačkog meda od kadulje, jedne od najljekovitijih biljaka na svijetu.

Jakšić je kao primjer dobre prakse u tom smislu naveo Australiju i Novi Zeland, države koje su stale iza proizvodnje i plasmana meda od ljekovite biljke manuke, koja raste u tom dalekom regionu.

– Ove države stale su iza svojih pčelara koji proizvode med od manuke i, uz dobru marketnšku kampanju, njegova cijena na svjetskim tržištima prešla je nevjerovatnih 200 dolara po kilogramu. Naravno, tome su prethodila i istraživanja, kako same biljke, tako i tržišta gdje će se plasirati – rekao je Jakšić.

On kaže da hercegovačka kadulja ni za milimetar ne zaostaje za manukom po svojim ljekovitim svojstvima i siguran je da bi se hercegovački med od kadulje, uz podršku države, mogao veoma brzo naći na svjetskim tržištima, rame uz rame sa medom od manuke, i to kvalitetom, cijenom i ljekovitošću.

Jakšić ističe da se „Hercegovina med“ od nedavano okušao na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, u Dubaiju i da vjeruje da će kvalitetom brzo osvojiti to veliko i bogato tržište.

„Hercegovina med“ je otkupljivač meda koji godišnje preradi, napuni, upakuje i spremi za tržište oko 15 tona tog pčelinjeg proizvoda. Med se otkupljuje iz takozvanih eko-zona, od odabranih i kontrolisanih kooperanata.

Inače, u svakom medu iz Hercegovine ima najmanje 200 polenovih zrnaca od različitih biljaka. Upravo to ga čini blagodarnim za zdravlje ljudi.

(bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY