HERCEGOVCI NI GRAMA NISU IZVRCALI

HERCEGOVCI NI GRAMA NISU IZVRCALI

SHARE

Pčelari ove godine neće trljati ruke, to je već sad izvjesno, a posebno oni u Hercegovini i Dalmaciji.

– Mnogi pčelari nisu ni grama izvrcali – kaže Željko Tomas, 50-godišnji pčelar iz Gruda.

Za sedam godina, koliko traje Tomasova pčelarska karijera, gore godine nije bilo. Naš sagovornik kaže da se protiv pčelara okrenulo sve što je moglo, priroda, država…

– Za nas stacionirane pčelare na području Hercegovine i Dalmacije, stanje je katastrofalno. Mnogi nisu ni grama izvrcali. Ja jesam nešto malo medljike izvrcao. To je inače najkvalitetniji med. Vrhunski. Dugo su padale kiše, dok je nektar išao u razvoj, a iza kiše je naglo ugrijalo, svu prirodu spržilo. U međuvremenu, vegetacija je prošla. Tako da je opstala samo medljika, jer to nije med od cvijeta nego smola od lista biljke što pčela prerađuje u med- kaže Tomas, inače i čuveni uzgajivač maslina.

– Ja se nadam da će na jesen biti meda od vriska, jer je bilo kiše. Primorski vrijesak daje mnogo nektara i cvjetnog praha ali je njegova paša često nesigurna zbog bure ili suše.  Med je zelene boje i teško se kristalizira – optimističan je Tomas.

Dodaje kako se ovakva godina mogla i očekivati.

– Iksustvo je ovako – jedna je godina dobra, pa dvije loše. Tako je u poljoprivredi, tako je i s medom – kaže Tomas.

Ne krije ni razočarenje u državu.

– Od države, županije ili grada ništa ne očekujemo, jer njima svima je cilj da mi domaći pčelari nemamo meda da oni mogu uvesti kineski i to smeće, jer od toga uvoza ima netko proviziju koju stave u džep.

– U Hrvatskoj postoji pčelarski program pomoći pčelarima, a to se samo sufinanciraju  60% kapitalna ulaganja. U praksi to znači da ako vi kupite opremu, država vam vrati 50 i 60 % uloženo po računu. Ali, jedan put u životu kupuje se vrcaljka, bačve, posude i.t.d. i onda morate biti pet godina u sustavu, i uvijek ste na meti inspekcije, pet godina. A i šta vam znači da dobijete poticaj kad nema meda? Kad vam dođu kupci i vi im kažete nemam meda, taj poticaj ništa ne znači za prodaju – kaže Tomas za portal bhpčelar.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY