Izet Hadžić pčelar iz Janje: Pčela petog januara počinje polagati jaja...

Izet Hadžić pčelar iz Janje: Pčela petog januara počinje polagati jaja i njoj nikakav sat ne treba za to!

SHARE

Izet je izučavao i njemačke pčelarske škole

Izet Hadžić iz Janje, po zanimanju vodoinstalater, trenutno je jedan od najboljih i najviše nagrađivanih pčelara u Semberiji i sjeveroistočnoj Bosni. Pčelarstvom se bavi više od 35 godina, a pčelarstvom su se bavili njegov djed, pradjed i amidže. Trenutno raspolaže sa 120 pčelinjih društava i sa prvim sunčanim martovskim danima ušao je u svoj pčelinjak.

Jedno vrijeme je boravio i usavršavao se u Institutu za pčelarstvo u Štutgartu (Njemačka), gdje je puno naučio o uzgoju pčela, ukrštanju, selekciji i proizvodnji matica. Među prvima u BiH počeo se 1998. godine baviti i proizvodnjom matica u mikrooplodnjacima, te proizvodnjom matične mliječi. Usavršio je i znanje u proizvodnji i prikupljanju pčelinjeg otrova, puno traženog u medicini i izuzetno skupog pčelinjeg proizvoda.

Godišnje proizvede oko 500 oplođenih i oko 1000 neoplođenih matica. Godinama je upoređivao naučna i vlastita saznanja o životu u košnici i evo šta je uočio:

– Pčela petog januara počinje polagati jaja i njoj nikakav sat ne treba za to. Posjedujem termometre sa sondama koji mi pokazuju da je zimi u košnici temperatura od 19 do 22 stepena Celzijusovih.

Čim položi prva jaja, temperatura skače na 34,5 stepeni i ta temperatura se konstantno održava. Vlažnost vazduha u košnici iznosi od 65 do 68 mililitara. Takvu mikro – klimu pčele održavaju u košnici, bez obzira na vanjske promjene temperatura – objašnjava Izet.

Protiv varoe bori se oksalnom, mravljom kiselinom, a od Nijemaca je naučio da se protiv varoe može boriti i na biološki način, „trutovskim leglima“, jer varoa pokušava u tim leglima položiti svoja jaja. Isijecanjem tih ramova, uništava se i varoa.

Izet je član nedavno formiranog Udruženja pčelara „Bagrem“ iz Janje, koje broji tridesetak članova. Među njima ima i mladih pčelara koji će od Izeta moći puno toga naučiti o pčelama i pčelarstvu

(bhpcelar/Lj.Lj.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY