Još jedan okrugli sto „Spasimo pčele“: Ministarstvo privrede „alergično“ na pčelare!

Još jedan okrugli sto „Spasimo pčele“: Ministarstvo privrede „alergično“ na pčelare!

SHARE

Na sastanku su pored predstavnika Privredne komore FBiH, bili prisutni predstavnici Saveza pčelara FBiH, predsjednici kantonalnih saveza pčelara, predstavnik Agencije za sigurnost hrane. Jedino se niko nije pojavio ispred Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

U želji da pčelarstvo dobije status kakakv zaslužuje u Federaciiji BiH, čelni ljudi Federalnog saveza pčelara u saradnji sa Privrednom komorom nastavili su seriju sa okruglim stolovima na temu „Spasimo pčele“. Tema drugog okruglog stola bila je posvećena preventivnoj zaštiti pčela od bolesti i nametnika kroz program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu.

Na sastanku su pored predstavnika Privredne komore FBiH, bili prisutni predstavnici Saveza pčelara FBiH, predsjednici kantonalnih saveza pčelara, predstavnik Agencije za sigurnost hrane. Jedino se niko nije pojavio ispred Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Nažalost, najodgovorniji u ovom bh entitetu za današnji status pčelara i pčelarstva, nisu imali vremena, a sve su prilike ni interesa da se pojave na ovako značajnim skupovima, na kojima je govorila pčelarska struka, nauka i patriotizam. Očito, da Ministarsvo privrede FBiH ima prečih obaveza i poslova od priča o razvojnim programima u pčelarstvu, koje mogu biti problem „uvoznim lobijima“, a oni se nalaze „gore“ u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti!

Uzeli su učešće i ukazivali na ogromne potencijale u pčelarstvu prof. dr. Behija Dukić, prof. dr. Mirsad Kurtović, dr. Harun Kurtagić, mr. Nijaz Bajramović, mr. sci. Muhamed Gladan, dipl. Agornom Erina Lasić, Sejo Deljo, predsjednik Federalnog saveza pčelara i mnogi drugi.

Nakon kvalitetnih izlaganja i diskusija došlo se do zaključka da je pčelarstvo posebna grana poljoprivredne proizvodnje koja ne smije biti u neravnopravnom položaju u odnosu na bilo koju drugu proizvodnju. Prije svega se misli na preventuivnu zaštitu od bolesti goveda, ovaca, koza i slično, jer bez pčele koja je OPRAŠIVAČ nema niti biljne, a onda niti stočarske proizvodnje, pa ni života uopće.

Prisustvo pčele, znak je proizvodnje zdrave i kvalitetne hrane. Med od domaćih proizvođača, proizveden odnosno prikupljen sa naših šuma i livada, NEMA alternativu, bez obzira na neke anlize koje žele promovirati svjesno ili nesvjesno uvozni med.

Privredna komora FBiH želi uz podršku drugih Institucija vlasti i struke, pomoći da se iznađe rješenje za domaće pčelarstvo i sve pčelinje proizvode, kroz sistem poticajne politike, zaštite zdravlja pčela, zaštite od nelojalne konkurencije i svega onoga što muči pčelare da im se pomogne da idu naprijed u razvoju i pčelarskoj ekspanziji.
Ali, ona ne može sama! Nadati se da će i presdtavnici izvršne i zakonodavne vlasti početi raditi po uzoru na pčele, i to tako da svako odrađuje svoj dio posla odgovorno, kvalitetno, pravovremeno!
Evo nekih zaključaka sa OKRUGLOG STOLA NA TEMU: „SPASIMO PČELE S POSEBNIM OSVRTOM NA PROGRAM POTICAJ ZA VETERINARSTVO 2o18 – POTICAJ ZA PČELARSTVO:
*OBAVEZNO PČELARSTVO POTICATI KROZ PROGRAM POTICAJA ZA VETERINARSTVO,
/ EDUKACIJA, DIJAGNOSTIČKA ISPITIVANJA, LIJEKOVI ZA PČELARSTVO I DR. /,
*DONIJETI PRAVILNIK O ZARAZNIM BOLESTIMA I NAČINU IZVJEŠTAVANJA / URED ZA VETERINARSTVO BOSNE I HERCEGOVINE /,
*DONIJETI NOVI ZAKON O VETERINARSTVU U BIH, JER JE USLOV DONOŠENJA PRAVILNIKA O ZARAZNIM BOLESTIMA I NAČINU IZVJEŠTAVANJA / VIJEĆE MINISTARA /,
*DONIJETI PRAVILNIK O MJERAMA SUZBIJANJA I ISKORJENJIVANJA PČELINJIH BOLESTI
*DOPUNITI PROGRAM MJERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I NJIHOVOG PROVOĐENJA U 2o18. GODINI KOJI DONOSI URED ZA VETERINARSTVO BOSNE I HERCEGOVINE. DOPUNITI BOLESTIMA PČELA OSIM AMERIČKE GNJILOČE PČELINJEG LEGLA I BOLESTIMA PČELA / VAROOA DESTRUKTOG, NAZEMOZA, TROPILELOZE I ETINIOZE.
*INICIRATI DONOŠENJE PRAVILNIKA O UPOTREBI PESTICIDA,
*INICIRATI IZMJENU PRAVILNIKA O MEDU I DRUGIM PČELINJIM PROIZVODIMA
*INICIRATI ZAŠTITU DOMAČIH PROIZVODA,
*INICIRATI VEĆU ODGOVORNOST PROIZVOĐAČA MEDA I DRUGIH PČELINJIH PROIZVODA (bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY