Kako se boriti sa rutavom bubom, koja ovih dana pravi velike probleme...

Kako se boriti sa rutavom bubom, koja ovih dana pravi velike probleme pčelarima na bagremovoj paši!

SHARE

Kao najbolji način borbe protiv ove napasti se pokazala upotreba plave posude napunjene vodom u kojoj se bube udave ili aroma jagode (deterdžent ili vještačka aroma, voćne bombone, bronhi bombone). NIKAKO NE KORISTITI INSEKTICIDE. BUDIMO ODGOVORNI, ČUVAJMO PČELE!

Iz mnogih krajeva BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske javljaju o pojavi ineskta „rutava buba“ koja uništava cvijet bagrema. Ostavlja svoj izmet u cvijetu, tako da pčela zaobilazi taj cvijet i ne uzima iz njega nista jer ne medi. Naravno, prirustvo ove bube ima odraza na slabo medenje bagrema. U roku od nekoliko dana sa bagrema padaju ladice cvjetova bagrema.

Pčelari su zbunjeni; neki misle kako je vrijeme toplo i kako je vjetar „ofurio“ cvjetove bagrema. Nažalost, uzročnik je daleko opasniji. Riječ je o bubi koja pravi probleme na voću, uljanoj repici, bagremu.

Mnogi su pčelari u panici. Hamid Zlatić, jedan od najvećih pčelarskih autoriteta koji nesebično daruje znanje po društvenim mrežama pčelarima regije objašnjava da je riječ o „BUBI TROPINOTA HIRTA“ (Cvjetojedu). Ona nanosi štetu u medenju,maslačku,voću i bagremu.

„Ova buba je uvijek posjećivala bagrem i maslačak. Znao sam čim pčele nisu išle na maslačak da neće ići ni na bagrem. Ona je štetna i za voće! Na behar voća koje posjećuje ova buba pčela ne dolazi!

„Rutava buba“, jede jezgro cvata iz kojeg pčele trebaju da sisaju nektar.

Ove godine je ima jako mnogo. Ne znam zašto je tako invazivna.
Pčele to znaju iz razloga što ove bube izbacuju izmet u tečnom stanju i zabilježe teritoriju tako da što ne unište glodanjem pčelama je beskorisno radi njihovog feromona.
Isto je bilo i sa beharom voća koje je kao nikad do sad izbeharalo.

Poslije jake kiše se promijeni stanje. Naime, kiša sapere izmet ovih buba i tako obezbijedi pčelama ponovni pristup bagremu. Naravno, ako ga ima – savjetuje Hamid Zlatić.Rutava buba (Tropinota hirta) je insekt koji se hrani prvenstveno cvijetom voća, korova, cvijeća, povrća, strnih žita i ostalog, a u nedostatku hrane jede i listove mladih voćaka. U našim klimatskim uslovima se pojavljuje u martu/aprilu/maju.
Kako se boriti protiv ove bube?
Nikako ne koristiti insekticide, jer njihovom upotrebom ugrožavaju se pčele. Ne zaboravite da bube napadaju cvijet, a pčele cvijet oplođavaju! Kao najbolji način borbe protiv ove napasti se pokazalo slijedeće:
* plave posude napunjene vodom u kojoj se bube udave. Postaviti kofu sa plavom teĉnosću ispod bagrema, buba će ući u tu vodu, neće otići na cvijet!
* aroma jagode (deterdžent ili vještačka aroma, voćne bombone, bronhi bombone)
* posude postaviti po ivici voćnjaka ili bagremove šume, ako postoji i šuma ili rastinje u blizini, onda na tu stranu
* odložiti obradu zemlje protiv korova jer se buba hrani korovima i maslačkom pa ostaviti korov da procvjeta i da je odvlači od voća
* saditi namjenski kulture koje cvjetaju u vrijeme kada cvjeta i voće, a to su uljana repica i facelija
* ulovljene bube prosuti oko voćaka jer se vjeruje da miris uginulih jedinki odbija druge da dolaze
* korištenjem korisnih nematoda (Beneficial Nematodes), to su mali mikroskopski crvi koji se ubušavaju u imaga buba i tako ih uništavaju
NIKAKO NE KORISTITI INSEKTICIDE. BUDIMO ODGOVORNI, ČUVAJMO PČELE!
Postoje insekticidi koji se koriste protiv ove bube, ali su štetni i za pčele. Insekticidi nemaju smisla jer oni pobiju samo one bube koje su u tom momentu u letu, ostaci insekticida na cvijetu im ne smetaju dok pčele ubijaju i narednih par dana. Nemojte trošiti novac i ubijati pčele i sve to i bez efekta jer za par minuta dolete nove bube i nastavljaju sa štetom.
Postoje feromonske klopke za lov ove bube i glavni sastojak je C9H10O + anetol. Klopke imaju oznaku VARb3k.
Ivan Svalina savjetuje slijedeće:
„U bilo kakvu posudu, a najbolje plavu, staviti vode i dodajte čarlija, tekućeg sapuna ili praška sa cvjetnim mirisom. Inače, miris bube privlači, kao i plava boja. Bube se utope u vodi.(bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY