Kladuški prvačići uživali u druženju s krajiškim velikanom pčelarstva, Alenom Sulejmanagićem!

Kladuški prvačići uživali u druženju s krajiškim velikanom pčelarstva, Alenom Sulejmanagićem!

SHARE

U cilju edukacije o važnosti i značaju pčela i pčelarstva na globalnom nivou u zaštiti čovjekove okoline i ekosustava općenito, dobitnik mnogih priznanja u regiji za kvalitetu meda, pčelar Alen Sulejmanagić ispred UP “Krajiška pčela” na poziv učiteljice Almire Džanić ispred OŠ ” 25. Novembar” održao je jako interesantno predavanje za prvačiće OŠ “25. Novembar”.

Predavanje je bilo edukativno informativnog karaktera u kome su naši mladi sugrađani čuli niz zanimljivosti vezanih za pčelarstvo. Kladuški prvačići su tako naučili koja je uloga i značaj pčela za čovjekovu životnu sredinu, koje sve proizvode dobijamo od pčela, koja je osnovna oprema potrebna za bavljenje pčelarstvom, koji je pčelinji životni vijek i njena uloga kao jedinke u pčelinjoj koloniji, zašto je važno redovno konzumirati med i ostale pčelinje proizvode, te zbog čega je pčelarstvo plemenito zanimanje.

Kladuški prvačići su mogli zaviriti u pčelinju košnicu i djelimično osjetiti miris života u košnici i čuditi se perfektno izgrađenim ćelijama saća posebno nakon saznanja da to pčele rade sve u mraku unutar svoje nastambe. Pored toga mogli su uživati u konzumaciji meda i pčelinjeg polena.

Pčelar Alen Sulejmanagić nije krio oduševljenje sa znanjem naših malih sugrađana te je svakom od njih poklonio malo pakovanje cvjetnog meda.

– Ne mogu da vjerujem da dječica od 6 godina znaju informacije poput koliko pčela ima nogu, koliko ima krila, da pčela nakon uboda čovjeka umire i da pčelinji ubod ne vide kao nešto loše i bolno, već kao dobrobit za čovjekov organizam – kazao je za bhpčelar Sulejmanagić.

Učiteljica Džanić Almira takođe nije krila zadovoljstvo sa održanim časom koji je u sklopu aktivnosti čovjekovih zanimanja, u ovom slučaju: zanimanje- pčelar, održao pčelar Alen Sulejmanagić kojemu se zahvalila u svoje ime i ime njenih prvačića. Ovom gestom UP “Krajiška pčela” nastavlja sa svojim aktivnostima u cilju promocije pčelarstva na našim prostorima.

(BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY