KOSTA STJEPANOVIĆ UHVATIO 10 ROJEVA U BRODSKOJ RAFINERIJI NAFTE

KOSTA STJEPANOVIĆ UHVATIO 10 ROJEVA U BRODSKOJ RAFINERIJI NAFTE

SHARE

Skoro nevjerovatna stvar se dešavala ovog ljeta u brodskoj Rafineriji nafte, da se prirodni rojevi pčela uhvate na metalnim konstrukcijama.

Sve se dešavalo tokom juna ove godine. Samo je pčelar iz Broda Kosta Stjepanović, inače uposlenik u Rafineriji nafte, skinuo desetak rojeva koji su svoj novi dom pronašli na postrojenju za preradu nafte na Sekciji br. 31 i po okolnim cjevovodima Za skidanje rojeva Kosta je dobio saglasnost i odobrenje Dušana Staničića, glavnog rukovodioca Službe za bezbjednost u Rafineriji.

Možda ova pojava i ne bi bila vijest broj jedan kod brodskih pčelara da gubici tokom protekle zime nisu bili preko 60 posto. Pojava većeg broja prirodnih rojeva, može značiti samo jedno, pčele su se oporavile od nedaća i ponovo ih ima i u prirodnim staništima.

Ono što je posebno zanimljivo jeste pitanje koje sebi postavljaju pčelari, zašto se pčele „hvataju“ po postrojenjima brodske Rafinerije?

Unatoč svim pričama o „Rafineriji zagađivaču“, kao i činjenici da se, s vremena na vrijeme „osjeti“ neprijatan miris u Brodu, ovakva pojava pčela u farničkom krugu navodi na zaključak da u brodskoj Rafineriji i nije, baš sve zagađeno. Pojava rojeva u „srcu“ njihovih postrojenja, može da znači samo jedno – ili su u Rafineriji već nešto preduzeli i više nivo zagađenja nije opasan po zdravlje pčela ili to pčelama ne smeta?
(Luka Šljivić/bh pčelar)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY