Manifestacija “Medeni doručak”: Slovenski mališani će uz med i mlijeko učiti o...

Manifestacija “Medeni doručak”: Slovenski mališani će uz med i mlijeko učiti o važnosti pčela i zdrave prehrane

SHARE

Jedinstvena manifestacija pod nazivom  „Medeni doručak“ u Sloveniji se smatra tradicijom koja već godinama za cilj ima upoznati mališane o važnosti pčela i zaštiti njihove životne sredine.

Ovogodišnja manifestacija će biti održana 16. novembra kada će slovenački pčelari posjetiti vrtiće i osnovne škole širom zemlje u cilju promocije zdravog doručka, odnosno upotrebe meda i pčelinjih proizvoda među djecom školskog uzrasta.

Koliko je med ukusan, pogotovo za doručak, uvjeriće se đaci nekoliko slovenačkih osnovnih škola, a organizatori menifestacije napominju da cilj nije samo promocija meda već i stvaranje zdravih navika u ishrani kod najmlađih, kao i skretanje pažnje na važnost podržavanja lokalnih prehrambenih proizvoda.

Slovenački pčelarski savez je ideju za organizovanje “Medenog doručka” javnosti predstavio  2014. godine, a u akciju su se ubzo uključili i pčelari iz Mađarske, Češke, Hrvatske, Slovačke, Austrije, Rumunuje , Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Organizatori vjeruju da će ova manifestacija u godinama koje dolaze prerasti u evropski, pa čak i svjetski pokret.

Ove godine, pčelari Slovenije su pripremili plan aktivnosti za djecu, učitelje, pčelare, gradonačelnike i državne zvaničnike koji će zajedno dijeliti hljeb premazan medom, a u planu je i nezaobilazna čajanka sa medenim kolačićima.

Ova manifestacija osim zabavnog, ima i edukativni karakter, pa će pčelari sa mališanima razgovarati o pčelama i pčelarstvu, kao i o načinu pravljenja pčelarskih proizvoda. Osim toga, preko dvjesto škola će primiti pakete sa kostimima evropske medonosne kranjske pčele uz popratnu literaturu koja detaljno navodi njene karakteristike.

Kao i prethodnih godina, slovenačke škole i vrtići će biti pozvani da zajedno naprave najveći hor na svijetu, a po prvi put ove godine, imaće priliku da pripreme i predstave prezentaciju o pčelama koja će biti objavljena na zvaničnim You Tube kanalu Pčelarskog saveza Slovenije.

(bhpcelar.com)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY