Najljepša vijest za zeničke pčelare: gradonačelnik Kasumović odriješio kesu i po košnici...

Najljepša vijest za zeničke pčelare: gradonačelnik Kasumović odriješio kesu i po košnici članovima Udruženja API-ZE dao subvencije po 10 KM, Omerovićevo predavanje nagrađeno burnim aplauzom!

SHARE

Skupštini je prisustvovalo šezdesetak delegata. Svi oni odslušali su, moramo priznati, sadržajno i kvalitetno predavanje Samira Omerovića, inženjera šumarstva i pčelara praktičara iz Hadžića

Ako je suditi po onome što smo čuli, a i vidjeli na dašnjoj Skupštini Udruženja pčelara API – Ze, u ovom gradu pčelari imaju razloga da budu sretni, zadovoljni i ponosni. Imaju preko 110 stalnih članova, od marta ove godine dobiće novih petnaest mladih pčelara, koji ove zime završavaju “Školu pčelarstva”. Minulu godinu u finansijskom smislu su uspješno završili, sve izvještaje Skupština je na današjoj sjednici jednoglasno prihvatila.
Skupštini je prisustvovalo šezdesetak delegate.

Svi oni odslušali su, moramo priznati, sadržajno i kvalitetno predavanje Samira Omerovića, inženjera šumarstva i pčelara praktičara iz Hadžića, On je u održao predavanje, između ostalog, na teme: “Medonosno bilje kao ultimativni izvor opstanka i života pčela” i “Voćna i pčelinja paša i njen utjecaj na razvoj pčelinjih paša”.

Nije ništa prepisivao, sve je njegovo austorsko0 i stručno djelo, ilustrirano bogatim iskustvima i detaljima iz njegove i prakse uglednih stručnjaka sa bh. prostora. To su prepoznali i zenički pčelari, te su njegovo predavanje na kraju nagradili gromoglasnim aplauzom.

Druženje je nastavljeno u restoranu kod Rasima Salčinovića u Crkvicama. Tamo smo zabilježili što objektivom, što na audio snimku, desetak sjajnih razgovora, prelijepih pčelarskih priča, koje ćemo narednih dana plasirati na našem portalu, Pčelarskom kanalu i printanim izdanjima. Ovdje pogledajte nekoliko najzanimljivijih detalja:

Zijad Alić, predsjednik API-ze je od 2016. godine. Vele da je neumoran i on, i sekretar i članovi Upravnog odbora. Ne štede se za dobrobit svih pčelara Zenice, pa čak i Nemile, gdje imaju ispostavu. Rezultati nisu izostali. Njihove projekte Vlada ZE DO kantona je finansijski prošle godine pomnogla sa 3.000 KM, a Grad Zenica je prvi put odriješio kesu i članovima API-ZE podijelio subvencije 10 KM po košnici.
“Jedino nas gradonačelnik Kasumović nije izdao. Svi njegovi prethodnici su nas zaobilazili – kazao nam je Zijad Alić, predsjednik Udruženja API – ZE.

OTAC I KĆERKA: Slavoljub i Ivana Vasić danas su bili vjerni slušatelji predavača Omerovića. Kako nam reče Ivana, koja je inače sekretar Udruženja API – ZE, ona još uvijek uz uz oca, ali i ostale pčelarske velikane usavršava tajne pčelarstva.

Milko Baković je zenička legenda, najstariji je član API-ZE, jedan je od njegovih osnivača. Njegova priča je sjajna. Počeo je pčelariti u Austriji i to kao pomoćni radnik tamošnjeg jednog velikog pčelara. Završio je kao “američki igrač” u Iranu kada je padao Reza Pahlavi, a dolazio Homeini….

Sjajna životna priča. Otvorio nam dušu. Štivo ćemo objaviti u našem printanom izdanju BH PČELARA. Moramo se pohvaliti da imamo prelijepu i ekskluzivnu priču. Milko je bio danas sjajno raspoložen, otvorio je dušu. Nije nam jasno čime smo ga “kupili”. U svakom slučaju – hvala mu. Na slici sa Milkom vidite najmlađeg zeničkog pčelara Ahmeda Šumeza, koji će za koji dan “uskočiti” u petnaestu godinu. U Zenici ga stariji pčelari vole, njihov je ponos.

Smajo Šarić je, kažu, posebna zenička pčelarska priča, koja se tiče znanja, humaniosti i dobronamjernosti. Član je Upravnog odbora API-ZE. Evo ga u društvu sa predsjednikom Alićem.

Mehmedalija Alić(71 godina), inžnjer zaštite od požara, prije penzionisanja bio je komandant Vatrogasne brigade u Zenici je u pčelarskim vodama 22 godine.Na svome imanju u Hajkovićima, sedam kilometara od Zenice, zazimio je 60-tak košnica (zajednički sa sinom Elvirom). Njegova priča o pozitivnim ljekovitim efektima pčela na zdravlje je skoro nevjerovatna. Ali, istinita. On to sve potkrjepljuje medicinskim nalazima. Živi je dokaz da se angina pectoris može izliječiti pčelinjim proizvodima, prije svega uz pomoć matične mliječi I propolisa.

Mehmedalija Alić

On već 12 godina proizvodi matičnu mliječ u prirodnoj ambalaži – u matičnjaku. Nju koristi kao lijek za angina pectoris, koju su mu bili dijagnosticirali u Zeničkoj bolnici 2006. godine. Tada je dobio doživotnu terapiju. Dvije godine kasnije doktori su kazali da Mehmedalija nema anginu i da mu ubuduće nije potrebna medikamentna terapija. Opširnije i detaljnije ćete pročitati u našim printanim izdanjima.

Objavit ćemo i recepture koje Mehmedalija priprema sa propolisom, mliječi, medom, voskom, limunom za brojne zdravstvene tegobe, te priče ljudi kojima su njegovi preparati pomogli kod brojnih tegoba. On priznaje da su mu puno pomogli savjeti iz knjiga Rajka Radivojca. (bhpčelar/E.Milić)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY