Nedžad Ganija: PČELE U ZIMSKIM UVJETIMA

Nedžad Ganija: PČELE U ZIMSKIM UVJETIMA

SHARE

Piše: Nedžad Ganija

Kratak osvrtom na par godina unazad, meteorološka slika i vremenske prilike na širem području Balkana ne idu na ruku našem pčelaru. Sve obuhvatno gledano – vremenska kataklizma – razočarenje kod mnogih je bilo očito a da li je to baš tako ili je tako bilo oduvijek ostaje da nam to ispričaju stari pčelari koji pamte i bolja i lošija vremena.

Ipak, jedno je koliko – toliko sigurno, “med je na točkovima” kaže poslovica, a u stacionar se svakako ne može pouzdati, uzgred svakako ne bi bilo na odmet započeti kretati se u korak s vremenom.

Predstojeća zima

Prema dugoročnim meteorološkim prognozama ova zima bi trebala biti iznimno blaga što niti u kojem slučaju ne bi trebalo predstavljati problem u nižim predjelima i primorskom podneblju jer su oni na to svakako navikli i u svom ambijentu imaju i adekvatne odgovore na dati problem, ali šta očekivati u brdsko – planinskim predjelima, kako će se to odraziti na zimovanje pčela i da li smo ih za to pripremili vjerujem da se pita svaki pčelar.

Zima kao takva, uzrok je mnogih negativnih posljedica koje je prate i koje ona uvijek vuče za sobom (viroza, varoa, grabež itd), a rezultat toga su katastrofalne posljedice po pčelinja društva i na kraju i samog pčelara.

Na ovu temu ne bih da mnogo pišem, nisam tu baš dobar a za te teme imamo i kompetentne ljude u grupi koji to sigurno mogu mnogo bolje pojasniti.

Sa druge strane gledano, kasno ljeto i rana jesen, upravo u tim predjelima obilovali su nama tako dragocijenim kapljicama medljike koja sada u ovakvim uvjetima blage zime dolazi do izražaja. Naime, majka priroda se, kao i za sve ostalo, pobrinula i za naše pčelice. Blaga zima je za one koji se brinu da im pčele zimuju na medljici veliko olakšanje jer će biti i češćih pročisnih letova.

Ako sve saberemo i oduzmemo, zima kao i ostale zime možda malo neobična ali nista što se prije nije dešavalo. Možda je vrijedno spomena da se ne opustimo, češće obiđemo naš pčelinjak i zaštitimo ga od vjetra i nevremena a ostalo ako smo uradili kako pravila nalažu, onda budite bez brige.
Želm vam sretno i bezbrižno zimovanje.

P.S

Za tekst mi je poslužila inspiracija razgovora sa par kolega koji su izrazili zabrinutost zbog predstojeće zime.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY