NOVI ISKORAK PČELARA MIROSLAVA BUDIŠE – API CENTAR

NOVI ISKORAK PČELARA MIROSLAVA BUDIŠE – API CENTAR

SHARE

Trend api-inhalacija zaživio je napokon i u Distriktu Brčko pa su tako tokom jula otvorene dvije  api komora u kojima se može udisati ljekoviti zrak iz košnice. Apikomore su otvorili uspješni brčanski pčelari Miroslav Budiša i Ramo Rendić.

Miroslav Budiša, jedan od najuspješnijih brčanskih pčelara, rodom iz Jajca ostvario je još jedan svoj san. Krajem jula ove godine otvorio je „Api komoru Budiša“, u kojoj će inhalacije obavljati besplatno. Na prigodnoj svečanosti, kojoj su prisustvovali čelni ljudi najuspješnijeg brčanskog udruženja – „Udruženja pčelara Brčko“ Senad Smajić, Velimir Živanović, Dušan Ristanić, Ramo Rendić i Miladin Bjelošević, prisjetio se Miroslav i Tihomira Kovačevića koji mu je, kao izbjeglici i beskućniku iz Jajca, poklonio prva tri roja.

Danas je pčelarstvo porodični biznis Budiša, kojeg su na svojim plećima iznijeli Miroslav i, kako kaže, njegove „obje ruke“ – supruga Spomenka. Imaju oko 150 društava. Sa ovim brojem košnica i godišnjom proizvodnjom meda i ostalih pčelinjih proizvoda, mjerenim tonama, u vrhu su liste najvećih pčelara u Brčkom

–         Od pčelarstva prihodujemo polen, propolis  i med, zatim razne mješavina od pčelinjih proizvoda. Proizvodimo rojeve i matice, a prikupljamo i matičnu mliječ. Međutim, pčelarstvo postaje sve manje rentabilno; treba tražiti dopunske izvore zarade. Ja vidim šansu u apiterapiji i pčelarskom turizmu – kaže Miroslav.

On je prve korake pčelarskog turizma napravio još prije nekoliko godina. Na svome imanju u sezoni prikupljanja matične mliječi Miroslav injegova Spomenka prirede prelijepe trenutke svojim mušterijama. Svi oni mogu da uživaju na pčelinjaku, čak i da uzmu učešće u tadašnjim dnevnim aktivnostima na pčelinjaku.

—        Godine 1995. nismo imali ništa, a danas imamo porodičnu kuću, pčelinjak od 150 zajednica na sopstvenom zemljištu. Kada je bilo najteže odhranih porodicu, iškolovah djecu. Kćerka Maja je završila pravo, a sin Dejan je upisao Medicinski fakultet. – ne krije svoje zadovoljstvo Miroslav Budiša. Njegov kontakt telefon je 065 631 487.

U Api komori Miroslav Budiša posjetiocima nudi besplatnu literaturu, između ostalog i BH PČELAR, a kod Rame Rendića nudi se na čitanje austrijski pčelarski časopis, dar Mirsada Karalića

 

ANTI STRES TERAPIJA

Miroslav za svoju suprugu Spomenku kaže da su to njegove „obje ruke“

Polovinom jula Ramo Rendić u naselju Ivica otvorio je prvu „Api komoru“ u Brčkom. Među brojnim zvanicama na gazdistvu A&R Rendic svečanom otvaranju prirustvovao je i Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu Distrikta Brčko, koje je i finansijski pomoglo Rendićev projekat.

Iduće godine Rendić planira da proširi ovaj posao, sa još nekoliko komora i izgradi objekat sa prostorijom koja bi bila ispunjena vazduhom iz pčelinjih košnica u kojoj bi oni koji budu željeli mogli prenoćiti.

– Noćenje u prostoriji ispunjenoj zrakom iz košnica koristi se kao anti stres terapija – pojašnjava Rendić.

(bhpčelar)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY