Od 2013. godine Jasminu Kubatu iz Vakufa se sudilo za prodaju lažnog...

Od 2013. godine Jasminu Kubatu iz Vakufa se sudilo za prodaju lažnog meda pored ceste prema Jajcu!

SHARE

Još tada su kod Kubata pronađena dva kazana izrađena od inoks čelika, dvije plinske boce s plamenikom, 15 vreća šećera po 50 kilograma, 1.755 staklenih tegli sa smeđom i žutom tečnošću, 859 poklopaca za tegle i 1.152 prazne staklene tegle.

Danas su mediji objavili da je Kantonalni sud u Novom Travniku osudio na jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci zatvora 51-godišnjeg Jasmina Kubata iz Donjeg Vakufa zbog proizvodnje i prometa škodljivih živežnih namirnica i obmane kupaca. Vele da je ovo prvi osuđeni švercer meda u BiH na zatvorsku kaznu!?
Izgleda da i jeste Kubat ušao u istoriju poratnog bh. pravosuđa. kao prvi osuđeni ulični prodavač falsifikovanog meda. Bilo je pokušaja da se stane u kraj švercerima iz Cazina, Međugorja, Srebrenika…., ali bezuspješno. Niti su inspekcije činile značajnije korake, niti pčelarska udruženja, a ni mnogobrojna udruženja potrošača.

I Kubata su iza rešetaka smjestili policajci. Naime, policija Srednjobosanskog kantona /SBK/ je još tokom 2013. Godine protiv Kubata podnijela krivičnu prijavu „zbog sumnje da je proizvodio lažni med“. Oni su, nakon pretresa Kubatove kuće i pomoćnih objekata u mjestu Komar, pronašli i oduzeli predmete koji se dovode u vezu sa krivičnim djelom proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih namirnica i obmana kupaca.

Tada su pronađena dva kazana izrađena od inoks čelika, dvije plinske boce s plamenikom, 15 vreća šećera po 50 kilograma, 1.755 staklenih tegli sa smeđom i žutom tečnošću, 859 poklopaca za tegle i 1.152 prazne staklene tegle.

Pretres su obavili službenici Odjeljenja krim policije Policijske uprave Jajce u saradnji sa inspektorima Ministarstva privrede, a izvještaj je podnesen Kantonalnom tužilaštvu u Travniku.

Srna nezvanično saznaje da je izvještaj podnesen protiv Jasmina Kubata iz Komara, koji je svakodnevno u tom mjestu prodavao med pored magistralnog puta prema Donjem Vakufu, Jajcu i Banjaluci.

Novotravnički sud je danas stavio tačku na prvi dio procesa, jer na presudu se Kubat može žaliti. Uglavnom, u današnjoj presudi, koju je potpisala sutkinja Darmina Avdić, „osuđeni Kubat je od početka 2010. do aprila 2013. godine, u mjestu Komar, općina Donji Vakuf, u pomoćnom objektu u sastavu njegove porodične kuće, vršio proizvodnju i preradu živežnih namirnica praveći od njih neku vrstu meda koji šteti zdravlju ljudi.
Zatim je te proizvode s ciljem obmane kupaca pakovao u tegle na kojima su se nalazile etikete sa deklaracijom na kojoj su uneseni podaci koji ne odgovaraju sadržaju, vrsti, porijeklu i kvaliltetu proizvoda i onome što se redovno pretpostavlja kod takvih proizvoda. Navedene proizvode je kao livadski med, med kestena i bagremov med, prodavao kupcima.

Kako je potvrđeno iz ove pravosudne institucije, za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih namirnica sud mu je izrekao kaznu od šest mjeseci, a isto toliko i za obmanu kupaca, što mu je u konačnici objedinjeno u jednistvenu kaznu.

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i novačana kazna u iznosu od 1.000 KM, koju je dužan isplatiti u roku od dva mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

Od optuženog su trajno oduzeti predmeti korišteni prilikom izvršenja krivičnog djela kao što su kazani od inoksa, tegle napunjene lažnim medom, plinske boce, sitni šećer, etikete…

„On je samo jedan od mnogih ilegalnih proizvođača. Med je, nažalost, samo jedan od falsifikovanih proizvoda na tržištu. Svaki proizvod mora da ima deklaraciju, ali nemamo dovoljno rigoroznu inspekcijsku kontrolu kojom bi se ustanovilo da li se navedeni sastojci nalaze u proizvodu“, kazala je za SETimes predsjednica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača Murisa Marić. (bhpčelar/E.M.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY