Paraziti mijenjaju mozak pčele, ali ne i njihovo instinktivno ponašanje

Paraziti mijenjaju mozak pčele, ali ne i njihovo instinktivno ponašanje

SHARE

Naučnici sa Francuskog nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja pomno su pratili efekte koje određeni paraziti imaju na pčelinje košnice u Avignonu na jugu Francuske.

U svrhu istraživanja, pojedine pčele su zaražene varoom – parazita koji živi na površini svog domaćina, i nozemozom – nametničkom bolesti koja napada odrasle pčele i koja se najčešće manifestuje u proljeće.

Varoa je promijenila aktivnost 455 gena, ukljućujući tkz. GABA receptore koji su odgovorni za neurotransmitere u mozgu pčela, dok je nozemoza utjecala na mijenjanje 57 pčelinjih gena.
– Zaražene pčele imale su znatno oslabljen imunitet koji ih je izložio većem broju virusnih infekcija što je dodatno otežalo njihovo zdravstveno stanje – iako nisu ispoljavali nikakve fizičke simptome – objašnjava voditeljica studije dr. Sintija Mekdonel, i nastavlja:
Ugljikovodici na kutikulama pčelama daju jedinstveni miris pomoću kojeg se pčele međusobno razlikuju. Nivo ovih hemikalija kod zaraženih pčela je znatno oslabljen uslijed infekcije, međutim zdrave pčele se nisu nimalo drugačije ponašale prema bolesnim jedinkama; i dalje su se međusobno čistile, zajedno hranile i sarađivale pri izradi saća, i što je najznačajnije, zdrave pčele ih nisu tjerale iz košnice.
– Primijetili smo da zaražene pčele ranije napuštaju koloniju radi prikupljanja hrane i polena, što može dovesti do pada u broju pčelinje kolonije. Međutim, malo koje istraživanje se fokusiralo na analiziranje utjecaja parazita na pčelinji mozak i ponašanje. Također smo otkrili da su zaražene pčele i dalje imale određenu funkciju u koloniji. Iako su bile teško bolesne, pridonosile su društvu onoliko koliko su mogle sve dok nisu osjetili trenutak da je vrijeme da napuste košnicu, jer su znale da bi njihov duži borvak ugrozio čitavu koloniju – kaže dr. Sintija Mekdonel.

(bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY