Pčelari Čelića, kao sekcija, pod krovom Udruženje pčelara Brčko

Pčelari Čelića, kao sekcija, pod krovom Udruženje pčelara Brčko

SHARE

 Kao članovi Pčelarske sekcije Čelić ne mogu biti korisnici podsticaja u Distriktu Brčko, ali to Čeličanima nije primarni cilj. Daleko im je važnije, kako se čulo u toku razgovora, da budu dio jedne velike, čestite i zdrave pčelarske porodice kakva je Udruženje pčelara Brčko. Lakše i do BH PČELARA

Kažu da se dobar glas daleko čuje, a kad stigne do onih koojima je najpotrebniji – eto još jednog razloga da vijest koja nam je stigla iz Brčkog i okoline podijelimo sa pčelarskom javnosti širom svijeta.

Od danas, 2. marta 2018. godine najmlađe, ali i sve respektabilnije Udruženje pčelara Brčko, koje je tek nedavno proslavilo godišnjicu postojanja, bogatije je za 14 novih članova. Svi su oni stigli sa područja Općine Čelić, gdje je zamro rad lokalnog udruženja (ugašeno).

Čelićki pčelari su pratili rad Udruženja pčelara Brčko, na čijem čelu su Velimir Živanović, Zdravko Reljić i Senad Smajić, a onda pokucali na vrata Brčaka i zatražili njihove članske knjižice.

Minulih nekoliko mjeseci se razgiovaralo, tražilo najpovoljnije rješenje. Danas, na sastanku u čeliću, koje je prisustvovalo 19 pčelara i jedna pčelarka – dogovoreno je da pčelari iz Čelića budu sekcija koja će ravnopravno djelovati pri Udruženju pčelara Brčko. članovi.

Kao članovi Pčelarske sekcije Čelić ne mogu biti korisnici podsticaja u Distriktu Brčko, ali to Čeličanima nije primarni cilj. Daleko im je važnije, kako se čulo u toku razgovora, da budu dio jedne velike, čestite i zdrave pčelarske porodice kakva je Udruženje pčelara Brčko. Kao sekcioja imat će pravo na najmanje dva stručna predavanja, besplatna mjesta i štandove na sajamskim priredbama koje organizuje Udruženje Brčko, te posjete prestićžnim stručnim, privrednim i sajamskim manifestacijama u region.

Kad su u pitanju statutarne obaveze, pčelari iz Čelića mogu prisustvovati godišnjoj skupštini. Posebno im je podvučeno da na svim kandidatskim listama za obnašanje funkcija u Udruženju mogu biti birani ljudi iz sva tri kontitutivna naroda, s tim da se mora poštovati “nacionalni ključ”.

Evo spiska članica Sekcije pčelara Čelić, koja djeluje pri Udruženju pčelara Brčko: 1.Enes Smajilović (-Brnjik), 2..Fahrudin Džafić (Čelić) 3.Vejzović Abid (Čelić) 4.Nenad Aleksić (Lukavica), Miodrag Đurić (Lukavica) 6.Isak Zejćirović (Ratkovići), Boro Simić (Piperi), Nijaz Suljević (Čelić), 9. Sreto Maksimović  (Piperi) 10. Fadil Kucalović (Čelić), 11.Mehmed Hodžić (Brnjik) 12.Admir Hrustanović (Ratkovići),  13.Vojko Vasić (Mirosavci) i Muhamed Junuzović (Ratkovići).

Zanimljivo je i da je ova Sekcija postala kolektivni pretplatnik na BH PČELAR. Inače, Udruženje pčelara Brčko je svojim članovima obezbnijedilo pretplatu na naš časopis. Pored Brčaka, pretplate za svoje članove obezbijedila su udruženja ili zadruge iz Trebinja, Dervente, Starog Grada, Mostara, Gacka, Sarajeva… Interes su pokazali i pčelari iz Gradačca, Bijeljine, Zvornika, Goražda, Jablanice… Godišnje pretplata sa troškovima poštaine iznosi 20 KM (bhpčelar/E.M.)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY