Pčelarima “Krajiške pčele” iz Kladuše i Općina odriješila kesu; prvi put dobili...

Pčelarima “Krajiške pčele” iz Kladuše i Općina odriješila kesu; prvi put dobili poticaje!

SHARE

Mustafu Čuturića kolege pčelari su zatekli u radionici na spajanju okvirova

Duga je i bogata niska aktivnosti ovog pčelarskog udruženja. Između ostalog besplatno su podijelili članovima oksalnu kiselinu, organizirali su školu pčelarstva, predavanje Slobodana Jevtića…

Loša pčelarska godina nije obeshrabrila velikokladuške pčelare, posebno one iz udruženja “Krajiška pčela”. Vrijedni upravo poput pčela, oni su neprestano budni i aktivni. Pomažu jedni drugim, dijele besplatne savjete, posjećuju se, pohode predavanja…

Spisak polaznika

– Mi i pored loše pčelarske godine nastavljamo sa svojim aktivnostima u cilju unapređenja rada udruženja i omasovljavanja članova udruženja. To protvrđuje činjenica da je tokom ove godine organizirana još jedna škola pčelarstva. 20 polaznika su nakon teoretske obuke pristupili praktičnoj dijelu koje je Udruženje organiziralo u prostorijama VK-Matice gdje su se polaznici upoznali sa pčelarskom opremom, te izvršili praktičnu obuku užicavanja okvira i utapanja satnih osnova. Obuku praktičnog dijela je održao Nijaz Dizdarević – kaže predsjednik Krajiške pčele, Nisvet Mujanović.

Dio polaznika škole pčelarstva u VK Matici; pčelarka Selima Dizdarević na praktičnoj obuci užicavanje okvira

I na drugim poljima Udruženje je bilo budno i aktivno te je tako početkom decembra na više pčelinjaka izvršeno tretiranje oksalnom kiselinom.

– Obišli smo vrijednog pčelara Mustafu Čuturića i darovali mu zimski prsluk. Obezbijedili smo besplatnu oksalnu kiselinu svim našim članovima. Imali smo i izuzetno dobro posjećena predavanje Slobodana Jevtića.

Da brine o svojim članovima, Mujanović je dokazao izborivši se za općinski poticaj u iznosu od pet KM po košnici.

Tretiranje oksalnom kiselinom na pčelinjacima Nijaza Pajazetovića i Izeta Mujanovića

– Ovo je prvi put da naši pčelari dobiju poticaj. Izborili smo se i za subvenciju Udruženju u iznosu od 1.200 KM, što smo odmah usmjerili na kupovinu oksalne kiseline. Formirali smo i timove koji su davali stručnu pomoć i obilazili pčelare i vršili tretiranje oksalnom kiselinom protiv varoe. Obuhvatili smo cjeli teren i pomogli pčelarima koji nemaju iskustva sa tretiranjem pčelinjaka.

Naša pomoć pokazala se dragocjenom na pčelinjacima: Senada Kendića, Senada Bašića, Redže Tabakovića, Ibrahima Halilagića, Izeta Mujanovića, Hasana Rekića, Nijaza Pajazetovića i dr – kaže Mujanović.

(E. K./bhpcelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY