Pčelarski kalendar: Šta raditi na pčelinjaku od 8. avgusta do 15. oktobra?

Pčelarski kalendar: Šta raditi na pčelinjaku od 8. avgusta do 15. oktobra?

SHARE

Pregled pčelinjih društva u RV košnici

Avgust je za pčelare početak nove pčelarske godine. Savremeni pčelari zbog toga nastoje da u ovom periodu obezbjede što više pčela, zdravih, koje će bez problema uči u zimu. Povoljan ambijent te kvalitetna hrana također su važni za uspješno prezimljavanje i dobar proljetni razvoj pčelinje zajednice

  1. – 15. avgust

Posljednje vrcanje planinskog meda. Za one koji pčele neće voziti na vrijesak, treće nastavke vraćaju na nekoliko dana pčelama da ih očiste i poprave oštećene čelije od otklapanja poklopaca, a onda ih skladište u magacine. Ramove i korpuse treba detaljno očisiti, a onda poduzeti sve mjere kako se u njih ne bi uselio moljac. Pojedini pčelari početkom avgusta od starih zajednica forimiraju dvije zajednice. Na taj način uvećaju pčelinjak, a metoda se pokazala i kao dobar biološko način u borbi protiv varoe.
Prva jesensko prihranjivanje pčela sa 2 do 3 litra sirupa. U sirup se dodaju i lijekovi. Ove godine večina pčelara daje lijekove protiv nozemoze. Higijenska pojila obavezno držati na pčelinjaku.

  1. – 20. avgust

Prvi jesenji pregled. Najbitnije je utvrditi kvalitet matica: količina legla, kvalitet polaganja matice, imala li matica dovoljno prostora za polaganja jaja, zdravstveno stanje legla.

Ako primjetimo bilo kakav nedostatak u radu matice, potrebno je zamjeniti ili spojiti sa drugom zajednicom gdje matica kvalitetno polaže jaja.

Za ovaj period, nakon što su medišni nastavci skinuti i odloženi u magacine, važno je i kvalitetno odraditi tretman protiv varoe. Najbolje se pridržavati uputstva koje dođe uz lijek.

Na nekoliko košnica trebamo postaviti podnjače sa mrežom i uloškom, kako bi mogli pratiti opadanje varoe.

  1. avgust – 1. septembar

Drugo jesenje prihranjivanje. Ako iz nekih razloga nismo stigli pčele prihraniti do kraja septembra, sirup možemo dati i malo kasnije, ali nam ovo ne treba preći u praksu. Miko Despotović, ugledni pčelar iz Bijeljine koji posjeduje više stotina košnica otkriva kako svakoj pčelinjoj zajednici za zimu planira po 10 kg šećera kojeg rastvori u vodi omjera 1:1.

Mnogi pčelari tokom mjeseca avgusta, ukoliko nisu na nekom mjestu gdje još ima paše (npr. vrijesak), pčelama daju pogaču ili zajednice prihranjuju kako bi maticu što više stimulisali na polaganje jaja. Higijenu na pčelinjaku državati na visokom nivou. Redovito održavanje higjenskih pojila.

  1. – 15. oktobar

Staviti češljeve na leta radi spriječavanja ulaska miševa i ostalih većih štetočina. Ostavlja se 5–7 okvira na češlju za izlazak pčela na pročisne zimske letove i potrebnu ventilaciju u košnici.

U ovom periodu također još jednom izvršiti tretiranje protiv varoe. Pošto u ovom periodu obično nema lega, sva varoa je na pčeli, što je pogodno za njezino maksimalno uništavanje.

Obezbjediti mir na pčelinjaku. Pčelinjak održavati urednim.

(bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY