Predsjednik “Krajiške pčele” najavljuje bolje dane za velikokladuške pčelare: Novim pčelarima košnice,...

Predsjednik “Krajiške pčele” najavljuje bolje dane za velikokladuške pčelare: Novim pčelarima košnice, a starim vrcaljke, topionik voska, mlin za mljevenje šećera…

SHARE

Uprkos teškoj pčelarskoj godini, vrijedni pčelari velikokladuškog Udruženja pčelara “Krajiška pčela”, učestvovali su na Međunarodnom sajmu pčelarstva 12. „Medena Tuzla 2017“ i osvojili četiri zlatne medalje za kvalitetu meda. Među najbolje ocijenjenim medovima je i med Nisveta Mujanovića, predsjednika UP “Krajiška pčela” u kategoriji kestenov med.

– Na kraju smo pčelarske godine, a rezultati naših pčelica ravni su nuli jer slobodno možemo kazati da je godina iza nas “katastrofalna”. Meda nema ni za masnice kako pčelari i sami priznaju, o prodaji da i ne pričamo, a takvo stanje je uglavnom na području cijele države, našeg kantona pa i općine Velika Kladuša. Mogu se izdvojiti neke mikro lokacija gdje je bilo nešto malo meda za izvrcati, ali u prosjeku i to je zanemarivo.

No, mi iz udruženja se ne predajemo kao ni naše pčele. Idemo dalje. U cilju omasovljavanja članstva početkom godine smo organizirali školu pčelarstva koju je upisalo 20. polaznika. Učestvovali smo i na manifestaciji Kladuški dani poljoprivrede te na 15. Međunarodnom sajmu Ekobisa 2017. Prikupili smo i 14 uzoraka meda i poslali na ocjenjivanje u Semič. Očekujemo dobre rezultate – kaže Mujanović.

Za svojih stotinjak članova, Mujanović najavljuje i bolje dane. Košnice, opremu, predavanja…

– Udruženje je kandidiralo projekat nabavke pčelarske opreme i edukacije članova udruženja preko Farne II gdje je projekat prepoznat tako da ćemo dobiti sredstva od 19,500 KM. S tim sredstvima ćemo izvršiti edukaciju pčelara i opremanje prostorije za vrcanje meda i sušenje polena, te povećati interes bavljenjem pčelarstvom tako što ćemo za polaznike škole donirati košnice i umanjiti početna ulaganja jer smo obezbijedili svu potrebnu opremu kao što su vrcaljke, topionik voska, stol za otklapanje saća, mlinove za mljevenje šećera i dr. Oprema će biti smještena u udruženju, a pčelari koji u svom vlasništvu nemaju potrebnu opremu moći će koristiti istu preko udruženja. Ovo je velika stvar za početnike koji nisu u mogućnosti da sebi nabave opremu – kaže za BH pčelar Nisvet Mujanović, predsjednik Krajiške pčele.

(E. K./bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY