RADOVI NA PČELINJAKU u decembru: tretman oksalnom kiselinom ne zaboraviti!

RADOVI NA PČELINJAKU u decembru: tretman oksalnom kiselinom ne zaboraviti!

SHARE

Piše: Elvir Šehić, predsjednik UP “Bihać”
Tel: 061/790-039

Ova godina je pokazala da se pčelari ne smiju čvrsto držati uputa iz literature o radovima na pčelinjaku po mjesecima. Preporuke iz literature treba primijeniti svaki pčelar na svom pčelinjaku u onom momentu kad će to dati najbolje rezultate. Nažalost, svjedoci smo klimatskih promjena koje previše utiču na pčelarstvo. Stanje na području cijele BIH je toliko bilo različito, da je ove godine stanje na pčelinjacima išlo iz jedne krajnosti u drugu. U isto vrijeme, jedni su vrcali, a drugi spašavali pčele od gladi. Jedni su muku mučili sa slabim razvojem pčelinjih zajednica, a drugi se borili sa izuzetno velikim rojevnim nagonom, zbog toga pčelari treba da se prilagođavaju vremenskim i drugim prilikama. Radove na pčelinjacima da podese stanju u prirodi i košnici, a ne da ih doživljavaju kao kruto pravilo.

DECEMBAR

U decembru najčešće ima dosta padavina, uglavnom snijega, što ovisi naravno o samoj lokaciji pčelinjaka, a vrijeme sve više ima obilježja prave zime. Pčelinje zajednice su većinom u zimskom klupku i jedina im je briga kako polako ali sigurno doći do hrane i stvoriti povoljnu temperaturu unutar klupka, odnosno kako se najbolje prilagoditi nepovoljnim vremenskim uslovima.

Uprkos svim opstrukcijama, evidentno je da je oksalna kiselina jedno od najefikasnijih ekoloških sredstava za suzbijanje varoe

Pčele se lako izbore sa hladnoćom ako su zazimljene sa dovoljno hrane i na vrijeme očišćene od varoe.

Pčelar na pčelinjaku nema puno radova osim redovnih provjera stanja i mira na pčelinjaku. Snijeg ne treba uklanjati sa i oko košnica jer je dobar izolator. Snijeg ponekad prekrije u potpunosti košnice ali ne treba se bojati za dotok zraka jer je snijeg porozan.

Potreban je samo oprez u slučaju da se snijeg počne topiti, da na letu se ne zaledi i na taj način blokira dotok zraka u košnicu što bi bilo pogubno, posebno u košnicama koje nemaju gornju ventilaciju. U takvim situacijama krajnje nježno treba ukloniti snijeg sa prednjeg dijela krova košnice kao i sa leta. Ako imamo sumnju da neka košnica ne zimuje dobro trebamo utvrditi njeno stanje, a to radimo osluškivanjem. Možemo se koristiti gumenim crijevom čiji jedan kraj gurnemo na leto, a drugi prislonimo na uho ili da uho prislonimo direktno na košnicu zatim košnicu malo „kvrcnemo“ najbolje pčelarskim nožem. Po zvuku koji dolazi iz košnice možemo prilično pouzdano da utvrdimo da li pčelinje društvo normalno zimuje ili ima određenih problema. Kad je zvuk jasan, ravnomjeran, naglo počne i naglo završi, tada društvo normalno zimuje. Ako je zujanje pojačano, neravnomjerno i dugo traje, to je znak da nešto nije u redu ili da je društvo ostalo bez matice.

Ako primijetimo na letu usitnjeno saće i dijelove pčela, a zujanje je pojačano, odmah možemo da posumnjamo da je u košnici miš. Sve uočene nedostatke zabilježimo i dok vremenske prilike dozvole pristupamo njihovom saniranju. Ako se ukaže topao dan koji pčele iskoriste za pročisni izlet neodložno je da budemo prisutni na pčelinjaku.

PRIMJENA OKSALNE KISELINE U DECEMBRU

Snijeg ne treba uklanjati sa i oko košnica jer je dobar izolator. Snijeg ponekad prekrije u potpunosti košnice ali ne treba se bojati za dotok zraka jer je snijeg porozan.

Pored jako dobrih i pozitivnih informacija sa terena i pčelarske prakse i dalje postoje protivnici tretmana pčela oksalnom kiselinom. Ti protivnici su uglavnom needucirani pčelari i oni koji nikad u praksi nisu pokušali tretirati pčele ovim jeftinim i jako efikasnim sredstvom. Naravno svoj udio u odgovaranju pčelara da koriste ovo moćno sredstvo imaju proizvođači i distributeri drugih, uglavnom štetnih i puno skupljih, a najvažnije, nedozvoljenih sredstava za suzbijanje varoe. Uprkos svim opstrukcijama, evidentno je da je oksalna kiselina jedno od najefikasnijih ekoloških sredstava za suzbijanje varoe. Posebno je važno što je u odnosu na druga sredstva jako jeftina.

Može se kupiti u skoro svim poljo apotekama.

Jednostavno se primjenjuje.

Ne stvara rezistenciju.

Nema rezidua u pčelinjim proizvodima

Pravilan tretman koji se provodi u zimskom periodu kad su pčelinje zajednice bez legla može oboriti i do 99% prisutnih varoa u tretiranoj košnici. Vrlo je važno to što varoa za razliku od drugih sredstava ne stiče nikakvu otpornost na oksalnu kiselinu.

Način pripreme i primjene oksalne kiseline: U 600 ml destilirane vode pomiješati 600g šećera, dobro izmiješati, na taj način se dobije oko 1L sirupa. Sirup je potrebno zagrijati na temperaturu oko 40C. Nakon toga sirup se sipa u plastičnu bocu i naspe se u taj sirup 35gr oksalne kiseline. Zatim se boca zavrne i mućka sve dok se kristali potpuno ne otope. Kad se kristali potpuno otope rastvor je spreman za upotrebu. Nakon pripremljenog rastvora otvaramo košnicu, prebrojimo koliko ulica imamo zaposjednuto pčelama, i uzimamo potrebnu količinu rastvora u dozator. Po jednoj ulici pčela nakapati 5 ml, potrebno je obratiti pažnju na krajnje ramove klubeta gdje je obično duplo manje pčela i 5ml podijeliti na dvije ulice. Nakapavanje se može obaviti pomoću medicinskih šprica, improviziranih kapaljki, namjenski napravljenih dozatora itd., bitno je samo da se može tačno izmjeriti količina oksalne kiseline. Idealna temperatura za aplikaciju je od +5c do +10 C sa što većom količinom vlage u zraku.

(BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY