Slovenci hoće da registruju bosanski „Organovar“ protiv varoe za evropsko tržište!

Slovenci hoće da registruju bosanski „Organovar“ protiv varoe za evropsko tržište!

SHARE

Tvorac najučinkovitijeg preparata protiv varoe Abdulah Vejzović, dobio vrlo primamljivu ponudu iz Slovenije

Abdulah Vejzović

Abdulah Vejzović iz Kladnja jedan je od najiskusnijih bh. pčelara. Iza njega je 46 godina pčelarskog staža i iskustva. Jedan je od najcjenjenijih i najtraženijih pčelara praktičara koji prenosi svoja iskustva širom BiH, Vojvodine, Hrvatske, pa čak i Slovenije. Svjedočio je godinama kada se varoa prvi put pojavila na bh. prostorima (prema njegovim podacima to je bilo krajem sedamdesetih).

„Tada smo se od varoe branili tako što smo u košnice stavljali paprat. Poslije su se pojavili komercijalni lijekovi. Koristio sam na desetine lijekova, skoro sve koji su se na tržištu Evrope mogli pronaći. Nažalost, ništa od tih lijekova varou ne ubija u potpunosti – kaže Vejzović.

Nakon svih tih godina Vejzović smatra da najveći problem zapravo i nije u lijekovima, već u tome što pčelari lijekove daju nesinhronizovano. Ako sam jedan pčelinjak u nekom kraju nije tretiran kada i svi ostali u njegovom okruženju, varoa iz njega, kaže Vejzović, ponovo prelazi na sve ostale pčelinjake.

Vejzovićev preparat protiv varoe „Organovar“ je svojevremeno testiran 200 košnica.
„Smatram da je to 200 laboratorija, jer košnica i jeste svojevrsna laboratorija. Preparat se pokazao efikasnijim od svih dosadašnjih koje smo koristili – kaže Vejzović za BH pčelar.

Tokom minulih godina „Organovar“ je prošao brojna testiranja na pčelinjacima širom BiH, balkana, pa čak i evropskih zemalja, gdje odlazi posebnim kanalima.

Definitivno, „Organovar“ je sredstvo koje varoa na podnosi. Naši pokazatelji govore da organovar varou obara i do 99 posto – kaže Vejzović.

Pokušao je, kaže, ovaj preparat registrovati u BiH. Nažalost, to je nemoguće uraditi ovdje; nedostatak sredstava, zakonskih propisa i nemarna država BiH, tjeraju ga strancima. Već su mu stigle ozbiljne ponude iz Hrvatske i Slovenije; posebno je ponuda iz Slovenije zanimljiva.

„Taj slovenački biznismen mi je preuzeo količine „Organovara“ za 3.000 košnica. Pet godina je testirao, ima sjajne rezultate, uradio je čitavu studiju. Sada hoće da taj lijek registruje u Sloveniji za EU – ispričao nam je Vejzović.

„Organovar se koristi tokom zimskog i ljetnog tretmana. Pčele se tretiraju tokom mjeseca novembra ili decembra nakapavanjem direktno po ulicama pčela – 5 ml po ulici. U ljeto, tokom avgusta, daje se tri puta svakih sedam dana.

Organovar nije samo učinkovit protiv varoe. Zbog eteričnih ulja koja se nalaze u njemu, na košnicu djeluje i kao dezinfekcijsko sredstvo.

„Organovar“ se može nabaviti i u Sarajevu u prodavnicama „AlmaDerm“ u Sarajevu (Kazazi br 2). Kontakt telefoni su 061 776 998 i 061 776 976

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY