Tužna slika iz Čapljine: vjetar slomio šuplje deblo, u kojem su pčele...

Tužna slika iz Čapljine: vjetar slomio šuplje deblo, u kojem su pčele sagradile svoj dom, med tekao ulicom!

SHARE

Vremenske nepogode eto nisu zaobišle ni pčele, koje su za svoj dom izabrale jedno šuplje stablo u centru Čapljine. Ne zna se kako su tu dospjele i koliko dugo tu žive, ali su imale ogromne količine meda

Za vrijeme ovosedmičnih vremenskih nepogoda i oluja u Hercegovini, desila se neobična i iritantna slika. U strogom centru Čapljine, 30 – tak metara od zgrade općine, na mjestu gdje je nekada bila željeznička stanica, vjetar je slomio šuplje deblo, a iz njega se po pločniku razlio med.

Tužna slika! Pčelice uznemirene i nemoćne. Pokušavaju se organiziorati da se spasi što se spasiti može, ali ne uspijevaju. Vatrogasci uklanjaju slomljeno stablo s ulice, a pčele zbog obilne kiše i nevremena ne mogu da lete. Istovremeno, iz onog šupljeg debla počeo se razljevati med po cesti.

Ipak, jedan dio pčela se nekako okupio oko raspilanog debla, a neke su pokušavale da uzimaju med. Nisu uspjele, jer im nisu douzvolili ni čovjek, ni vrijeme. Vatrogasci su drvo uklonili, pčelari pokupili med iz stabla, a vjetar i kiša su nemilosrdno šibali bespomoćne pčelice, koje su se u jednom trenutku bile grupisale. Nažalost, ostale su bez meda i bez zaštite, što za njih vjerovatno znači i sigurnu smrt.(bhpcelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY