U centru Gradiške, na stablu javora, pronašao pčelinje društvo sa 20 kg....

U centru Gradiške, na stablu javora, pronašao pčelinje društvo sa 20 kg. meda!

SHARE

Pčelari Vlado i Milutin Šokčević iz Nove Topole uspjeli su, sa javora visokog pet metara u centru Gradiške, pored kuće Borisa i Brane Jejinića skinuti pčelinje društvo koje je izvajalo saće u krošnjama i napunilo ga medom.

Milutin Šokčević, jedan od najpoznatijih pčelara u ovom kraju, kaže da je to bio poduhvat za kojeg su se dugo pripremali.

“Uspjeli smo bezbjedno dosegnuti ovu visinu i veoma pažljivo, korak po korak odrezati dio stabla na kojem su pčele. Roj je veliki, a u saću ima dvadesetak kilograma meda – ispričao nam je Šokčević koji, kako kaže, rijetko nailazi na ove prizore.
Pčele je, uz pomoć prijatelja prenio na njegov pčelinjak u Kijevcima.

“Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, a ukoliko se desi da nam ova matica ugine, naselićemo drugu u njeno saće. Ovo je zaista fenomen, prava rijetkost i zato mnogi dolaze da to pogledaju, raspituju se, analiziraju učinak i vještinu pčela koje su imale uspješnu sezonu u javorovim krošnjama – kaže Šokčević, travar i medar koji se ovim poslom bavi više od pola vijeka.

On osim proizvodnje meda uzgaja ljekovito bilje i autohtone sorte voća. Milutin podsjeća da su biljke koje rastu u Potkozarju i Lijevče polju od kojih se, među ostalim spravlja i med sa naglašenim ljekovitim svojstvima, od izuzetne ljekovite vrijednosti. Višegodišnji hobi prema bilju i pčelama Šokčević je pretvorio u najznačajniji izvor prihoda. Pošto su mu penzionerska primanja skromna, on je u ovoj djelatnosti pronašao solidan izvor zarade.

“Kod kuće sam stalno angažovan, da li u proizvodnji meda, prikupljanju ljekovitog bilja ilio prodaji mojih preparata I meda. Nekoliko dana u sedmici provodim na pijacama u Gradišci, Novoj Topoli, Srpcu, Laktašima i okolini. Svi me već dobro poznaju pa mnogi dolaze i mojoj kući tražeći lijeka za različite bolesti – ispričao je za “euroblic” Milutin Šokčević napominjući da je za ovaj posao prvenstveno potrebna ljubav i upornost a iskustvo. (M.Pilipović)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY