Uloga pčele u svijetu koji je zadesila pandemija korona virusa

Uloga pčele u svijetu koji je zadesila pandemija korona virusa

SHARE

Piše: Nedžad Ganija (060 32 19 157)

Možda sada nije pravo vrijeme da o tome pišem ali ovaj tekst, u ovakvom vremenu bi možda mogao utjecati na svijest i savjest ljudi.

Usljed pandemskih uvjeta koji haraju duž cijele zemaljske planete, cijeli svijet je u strahu od gladi.

Trgovine su skoro prazne ali većina domačinstava je sebi obezbijedila solidne zalihe hrane za neki određeni vremenski period.

Sve više se širi bojazan da u nekom doglednom vremenu neće biti međunarodne trgovine ili da će ona biti svedena na minimum. (misli se na predstojeću jesen).

Sljedeći zadatak, o kom svi razmišljamo je sjetva poljoprivrednih kultura koje će nam obezbijediti miran san tokom iduće zime.

E sada, šta je poenta ovog teksta?

Da bi ti naši usjevi urodili plodom potrebno je njihovo oprašivanje.

Ko oprašuje naše usjeve?

Naše usjeve u više od 70 % slučajeva oprašuje jedan sićušni marljivi insekt – PČELA !

Skoro pa svi usjevi koji se nalaze na našem podneblju ovisni su o tom sićušnom biću, a tako malo vodimo računa o njezinom opstanku.

Poljoprivrednici, voćari, zagađenja oko nas…oni su uveliko odgovorni za njen opstanak. Prskanje nedozvoljenom preparatima, prskanje voća i usjeva u toku dana donose 100% – nu smrtnost na nekom bližnjem pčelinjaku.

Pčelari i pčele trpe nesagledivu štetu kojoj niti lokalna zajednica niti svjetski moćnici ne pridaju neki značaj, a na kraju, svi ćemo snositi posljedice.

Opet želim da podsjetim, ako pčela ne oprašuje naše usjeve onda nećemo moći očekivati urod sljedećih usjeva i voća:

Jabuka, kruška, šljiva, kajsija, trešnja, malina, kupina, jagoda, krompir, grah, grašak, buranija, paprika, paradajz, krastavac, patlidžan i mnogi drugi proizvodi u koje ćemo uložiti novac, trud i vrijeme ali bez rezultata.

Svjetska zdravstvena organizacija i sve naučne institucije ukuljčujući Bill Gatesa (koji je u tu svrhu uložio 8 000 000 000 dolar) su još 2005 godine upozoravale na mogući problem epidemije ali svjetski vladaru nisu imali sluha. U zadnje vrijeme, pčelarski savezi, pčelarska udruženja kao i pčelari pojedinci rade na kampanji o zaštiti pčela…nadam se da ćemo sada svi imati sluha i uvidjeti važnost ovog sićušnog bića za naš opstanak.

Pčela je i zvanično u svijetu proglašena najvažnijim bićem na planeti.

Da li ste o pčeli znali samo jedan podatak.

Dvije supene kašike cvijetnog polena kojeg pčele donesu, a pčelar očisti i osuši, mogu na dnevnoj bazi da podmire ljudski organizam sa svim onim što mu je potrebno za normalan život.

Da, dobro ste čuli!
Dvije kašike tog super praha su sasvim dovoljne da bi čovjek mogao živjeti bez druge hrane, jer se u tom prahu nalaze svih 22 elementa koji su potrebni da naš organizam ima sve što mu je potrebno (aminokiseline, ugljikohidrate, vitamine i sl).

Zato vas upozoravam na vrijeme…

SPASIMO I SAČUVAJMO PČELE !!!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY