Za članove UP “Krajiška pčela” iz Velike Kladuše besplatna oksalna kiselina

Za članove UP “Krajiška pčela” iz Velike Kladuše besplatna oksalna kiselina

SHARE

Već tradicionalno svake godine, pa tako i ove, Udruženje pčelara “Krajiška pčela” iz Velike Kladuše za svoje članove vrši besplatnu podjelu oksalne kiseline za završni zimski tretman neophodan za suzbijanje najopasnijeg nametnika po pčelinju zajednicu – varroa destructor, a samim tim i varoze kao bolesti pčela.

Na prekrasnoj lokaciji u Šiljkovači nadomak Velike Kladuše, na Ranču za odmor i dušu, dugogodišnji velikokladuški pčelari i istaknuti članovi UP “Krajiška pčela”, Ferid Feđa Alibegić i Hamdija Smlatić svim prisutnim pčelarima su izvršili pokaznu vježbu kako pravilno pripremiti rastvor oksalne kiseline, u kojoj mjeri, na kojoj temperaturi i na koji način otopinu oksalne kiseline dozirati unutar košnice.

Nakon toga, svi prisutni pčelari su na osnovu broja košnica koji posjeduju dobili već pripremljeni rastvor oksalne kiseline spreman za upotrebu ili po svom izboru u kristalnom obliku kao dihidrat oksalne kiseline koji će sami sebi pripremiti.

Na ovaj način UP ” Krajiška pčela” dokazuje da konstantno vodi brigu o potrebama svojih članova, a sve u cilju za dobrobit pčelara i pčelarstva. Nakon podjele, nastavljeno je druženje pčelara uz tradicionalni turski čaj i nadaleko poznati krajiški med od bagrema.

(BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY