Čudesni manuka med: Najbolji prijatelj imuniteta

Čudesni manuka med: Najbolji prijatelj imuniteta

SHARE

Manuka med koji nastaje na Novom Zelandu, a proizvod je pčela koje jednostavno obožavaju Manuka drvo zbog prekrasnih crveno-rozih cvjetova intenzivnog mirisa.


Od davnina su domoroci s područja Novog Zelanda plodove ovog drveta koristili kao lijek

Med je prirodna hrana, posebnog okusa i mirisa, te složenog energetskog sastava. Med pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, sprečava upale, bolesti crijeva i želuca, povišene tjelesne temperature, a može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog liječenja.

No nije svaki med jednak, određene vrste stimuliraju produkciju određenih stanica koje mogu popraviti štetu nastalu djelovanjem infekcije. Antibakterijska svojstva meda ovise o tipu meda i načinu na koji je prikupljen.

Jako antibakterijsko djelovanje manuka meda
Kao najodgovornija tvar za antibakterijsko djelovanje većine vrsta meda najčešće se ističe vodikov peroksid, no određene vrste meda, imaju još komponenti s antibakterijskim svojstvima. Jedna od njih je metilglioksal (MGO) koji se nalazi i u “običnom” medu ali u manjim količinama, a što je jača koncentracija ovog sastojka to je jači efekt.

Manuka med poznat je po svojim iznimnim antibakterijskim svojstvima, koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tokom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toplini. Osim što je bogat ljekovitim sastojcima, ima nisku razinu kiselosti a i u njemu su prisutni posebne ljekovite komponente iz cvjetova Manuka drveta.

Za što se koristi manuka med?

Manuka med se koristi najčešće za zacjeljivanje manjih rana, posjekotina i opekotina. Iako su naučni dokazi ograničeni, ovaj med se spominje i za ova stanja:

Sprečavanje razvoja zloćudnih tumora
Snižavanje visokog holesterola
Ublažavanje upala
Kod dijabetesa
Za smirivanje infekcije oka i sinusa
Tretiranje gastroenteroloških problema
Što znanost kaže o manuka medu?
Nekoliko je studija dokazalo da ovaj med djeluje odlično protiv infekcija rana, a općenito povoljno djeluje na zdravlje.

Jedna studija je kao rezultat istraživanja ponudila mogućnost da je dosta dobra pomoć kod sprječavanja gingivitisa te ostalih bolesti usne šupljine poput smanivanja nastanka zubnog kamenca.

Do danas studije nisu dokazale da ova vrsta meda uspješno kontroliše holesterol i balansira dobre i loše bakterije u probavnom sistemu, ali se vjeruje da je tako. Studije koje su se provodile kako bi se dokazale dobrobiti manuka meda su do danas rađene na maloj skupini ljudi, pa je svakako potrebno provesti još istraživanja kako bi se dokazalo je li siguran i djelotvoran kod raznih medicinskih stanja.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY