Dr. Velija Zelija-Ašimi: DA LI DIJABETIČARI SMIJU KONZUMIRATI MED?

Dr. Velija Zelija-Ašimi: DA LI DIJABETIČARI SMIJU KONZUMIRATI MED?

SHARE

Istraživanja su pokazala da med, pravilno doziran, povoljno utječe na zdravlje dijabetičara, a prednost ima med sa više fruktoze, kakav je bagremov, i sve druge vrste koje se sporije kristališu, objavile su novinske agencije.

Pčelar iz Prijedora Branko Končar, koji je i sam 30 godina dijabetičar na inzulinu, kaže da već 14 godina svakodnevno troši med i sve druge pčelinje proizvode i zahvaljujući tome, kako kaže, riješio se čestih hipoglikemija (glad, ubrzan rad srca, znojenje i slabost koji se javljaju usljed pretjerivanja s terapijom inzulinom), noćnih mokrenja, mišićnih neuralgija…

– U posljednjih 13 godina sačuvao sam fundus oka i nivo dioptrije. Povremeno stavljam med i u oko – kaže Končar.

Ipak, da li svi dijabetičari mogu krenuti Končarevim stopama, i na šta dijabetičari trebaju obratiti pažnju kada je u pitanju konzumiranje meda?

 

Dr. Velija Zelija-Ašimi sa Klinike za endokrinologiju KCU Sarajevo slaže se da dijabetičari mogu konzumirati med, ali itekako moraju povesti računa koji med konzumiraju i od koga ga kupuju.

– Dijabetičari mogu konzumirati med ali samo ako je on organskog porijekla – kaže dr. Zelija-Ašimi i objašnjava da se pod organskim medom podrazumijeva onaj med u kojem nema ostataka vještačkog šećera ni drugih štetnih primjesa. Nažalost, do takvog meda danas je u cijeloj BiH jako teško doći.

– Jedna kašika pravog meda ne samo da neće negativno utjecati na dijabetičare, već će svi oni pozitivni elementi koji se nalaze u medu, popraviti cjelokupno stanje pacijenta – kaže dr. Zelija-Ašimi.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY