Dr. Stefan Stangaciu, jedan od vodećih svjetskih apiterapeuta: KOŠNICA JE NAJBOLJA APOTEKA! 

Dr. Stefan Stangaciu, jedan od vodećih svjetskih apiterapeuta: KOŠNICA JE NAJBOLJA APOTEKA! 

SHARE

Samo terapeut koji koristi najbolje od istočne medicine, kombinovano sa najboljim iz zapadne medicine, može imati realne šanse da pobjedi u ratu protiv bolesti i patnji.
Dr Stefan Stangaciu, jedan je od vodećih svjetskih apiterappeuta i predsjednik dva evropska apiterapeutska društva – njemačkog i rumunskog. Još od univerzitetskih dana, dok je studirao opštu medicinu u Bukureštu, osjećao je da tradicionalna medicina, kao što je indijska i kineska, mogu mnogo pomoći zdravlju i nas Evropljana. Ozbiljne studije apiterapije započeo je 1991. godine, nakon što je čuo o izvanrednim preparatima koje su pravili pčelari udaljeni od svih važnih medicinskih institucija.

? Postoje dva različita gledanja na mogućnost očuvanja ljekovitih svojstava matične mliječi  u medu zbog uticaja fermenata iz meda na mliječ. Kakvo je Vaše iskustvo? Koji preparat na bazi matične mliječi najčešće koristite u praksi i preporučujete? 

“Ne vjerujem da med ima negativan efekat na matičnu mliječ, naprotiv. Ipak, zbog toga što je matični mliječ toliko dragocjen, proizvod koji se u košnicama dobija u tako malim količinama trebalo bi koristiti u što svježijem obliku i držati ispod jezika najmanje tri minute prije gutanja. Matična mliječ ima veoma fine sastojke, hormone ili prehormone kojima treba pomoći da što prije dospiju u krvne sudove. Brzo gutanje mliječi, kao kada ga uzimamo sa medom, nije dobro, jer želudačni sokovi mogu da unište neke od tih sastojaka prije njihove apsorpcije u krvne sudove. Osim toga, matična mliječ je lakša od meda i ima tendenciju da ispliva u velikoj tegli. Da bi homogenizovali smjesu, neki pčelari moraju da kombinuju svježu matičnu mliječ sa kristalisanim medom, ali problem je u tome što mnogo potencijalnih kupaca još uvijek ima pogrešno uvjerenje da kristalisan med sadrži previše šećera koji je sam pčelar dodao.

? Da li imate iskustva sa propolizovanim matičnom mliječi (mješavinom matične mliječi i propolisa)? Po podacima iz literature, takav preparat veoma dobro čuva svoja ljekovita svojstva?

“Najbolji rastvarač za matičnu mliječ je rastvor 9 – 12% alkohola. Zato je miješanje propolis tinkture sa matičnom mliječi dobra ideja. Jedino što je potrebno da se uradi, to je da se prvo smanji koncentracija alkohola u tinkturi propolisa, a zatim doda svježe zamrznuta matična mliječ… Dobar lokalni apotekar bi mogao da pomogne, jer postoji posebna vaga za razrjeđivanje alkohola, što je potrebno da se uradi na ispravan način.

? U svojim Principima apiterapije ukazujete na neophodnost testa na alergiju prije liječenja. Nismo upoznati sa vašim stavovima u pogledu mogućnosti izlječenja nekih vidova alergija, na primjer, na propolis ili polenov prah. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

“Alergija na polen se lako liječi, posebno kada se koriste voštani poklopčići komb inovani sa lokalnim medom. Alergija na propolis se teže liječi, ali može da se pokuša isti metod smanjenja osjetljivosti koji koriste ljekari alergolozi. Prema ajurvedi, osobe koje imaju alergije imaju i probleme sa jetrom, žučnim mjehurom, želucem i pankreasom, tako da ti problemi moraju biti riješeni prije nego što započne konkretno liječenje bolesti. Dodar homeopata može takođe da prepiše dobar tretman, ali samo poslije detaljne dijagnoze koja se sprovede poslije nekoliko sati razgovora.

? Zanimljiva je primjena uboda pčela u akupunkturne tačke (apipunktura). Kakve rezultate postižete tom metodom?

“Veoma dobre! Koristio sam taj metod da sebe izliječim od hroničnog lumbalnog bola koji je trajao oko tri godine. Poslije samo jednog mjeseca pčelinjih uboda bio sam izliječen i još uvijek, poslije toliko godina, nemam nikakve bolove!
Terapija pčelinjim otrovom ipak je mnogo, mnogo šira nego da sanira lumbalne bolove. Kada se koristi na pravi način može da spriječi ili izliječi stotine različitih bolesti ili stanja. To je odlična metoda zato što kombinuje snagu pčelinjeg otrova sa „inteligencijom“ koju nam pruža meridijanski energetski sistem koji se nalazi na našoj koži i tijelu. Ipak, zbog rizika od anafilaktičkog šoka, ovaj snažan metod trebalo bi uvijek da se primjenjuje pod ljekarskom kontrolom.

?Skoro neznatan broj ljekara primjenjuju apiterapiju. Šta smatrate da bi, zbog razvoja i popularizacije apiterapije, trebalo najprije uraditi na našim prostorima?

“Postoje dva načina, idealno bi bilo da se istovremeno primjenjuju. Prvi je pristup „odozgo na dole“ – da se uvjere državne institucije da je velika greška trošenje ogromne sume novca za uvoz hemikalija i da je mnogo pametnije stimulisati nacionalno pčelarstvo i apiterapeutsku industriju. Mi smo prošli kroz isti problem poslije naše revolucije 1989. godine. Prvih godina poslije te velike promjene u našoj zemlji, rumunsko tržište bilo je preplavljeno svim vrstama medicinskog „đubreta“ koje veše nije imalo nikakvu primjenu u zemljama gdje je proizvedeno. Interesantno je da danas visoko informisane zemlje kao što su Njemačka, Japan, SAD, Kanada smanjuju svoju potrošnju farmakoloških lijekova i povećavaju upotrebu prirodnih. Te zemlje su izgubile preko četrdeset godina dok nisu došle do zaključka da su prirodna ljekovita sredstva obično bolja od hemijskih. Zašto bismo mi pravili istu grešku?!

Drugi način je „odozdo na gore“. Kada ljudi budu dovoljno dobro informisani (kao što su sada u Njemačkoj ili Japanu), oni će pritisnuti ljekare i ministarstvo zdravlja da otvori vrata jeftinijim i efikasnijim metodama koje se mogu pridodati starim.
Ovaj drugi način funkcionisao je, i još uvijek veoma dobro funkcioniše u Njemačkoj. Prije trideset godina akupunkturisti su smatrani „empirijskim istraživaćima“. Sada u Njemačkoj ima preko pedeset hiljada ljekara i praktičara prirodnim sredstvima koji primjenjuju akupunkturu.

?Vi se, uz apiterapetuski rad, bavite i pčelarstvom kao hobijem. Koliko često ste sa pčelama?

“Ne tako često koliko bih želio. Samo tri do četiri puta godišnje, kada nalazim vremena da posjetim svoje roditelje na selu. Ipak, planiram da otvorim vrt sa lijekovitim i medonosnim biljem koji će sponzore nalaziti u cijelom svijetu, zajedno sa Međunarodnom klinikom za apiterapiju, u okolini Bukurešta, tako da se nadam da ću biti u mogućnosti da ostatak života provedem uz najdivnija i najkorisnija stvorenja koja nam je Majka priroda podarila!

?Da li je praktikovanje apiterapije i drugih alternativnih metoda postao trend u svijetu?

“Da, postoji jasna tendencija širom svijeta da se koriste prirodni, ekološki ili biološki proizvodi i terapije. Dvadeset ili trideset godina ranije, farmaceutska industrija tvrdila je da akupunktura, heomeopatija, ajurveda ili apiterapija „nisu dovoljno naučne metode“, pošto su zasnovane na „iskustvu“ ili još gore, „šarlatanstvu“… Sada, kada zemlje kao što su Njemačka i Japan investiraju milione dolara u naučne studije koje se bave prirodnim proizvodima, uključujući i propolis, situacija se potpuno promijenila. Medicina budućnosti biće preventivna medicina! U takvoj medicini pčelinji proizvodi koje nude naše pčele i njihovi pčelari biće među naajraženijim ljekovitim sredstvima. Razmislimo samo o cijeni propolisa i matičnog mliječa koja u svijetu raste iz dana u dan i razumjećemo da svijet sve više poštuje pčelare i njihov rad. (bhpčelar/M.Rakić)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY