Med može ublažiti simptome alergije

Med može ublažiti simptome alergije

SHARE

Med nije preporučljivo davati djetetu mlađem od godinu dana: med može sadržavati spore bakterija koje uzrokuje botulizam, a to nezreo imunološki sistem dojenčeta teško može podnijeti

Ako je vjerovati naučnicima, ovaj bi mit mogao biti tačan. Teorija glasi: pčele skupljaju peolen s mnogih biljaka koje uzrokuju svrbež očiju, tako da konzumiranje male dnevne doze domaćeg meda, a s njim i polena, može stimulirati imunološki sistem i smanjiti alergije, objašnjava Miguel P. Wolbert, alergolog i imunolog iz Centra za alergije i astmu u Evansvilleu, piše hrvatski Jutarnji list.

Med, također, može pomoći u ublažavanju kašlja. Istraživanja učinaka meda provedena na Kalifornijskom sveučilištu pokazala su da se konzumacijom meda povećavaju i antioksidanti u organizmu.

Dvadeset i pet osoba koje su sudjelovale u toj studiji konzumirale su dnevno četiri do deset supenih kašika meda. Nakon mjesec dana nivo antioksidansa u njihovoj krvi znatno se povećao. Istraživači na Sveučilištu Penn State utvrdili su da je med učinkovitiji u suzbijanju kašlja od dextromethorphana, koji je aktivni sastojak u sirupima i tabletama za liječenje kašlja.

No, med nije preporučljivo davati djetetu mlađem od godinu dana: med može sadržavati spore bakterija koje uzrokuje botulizam, a to nezreo imunološki sistem dojenčeta teško može podnijeti.((BH pčelar/Jutarnji.hr)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY