NADA PEJAK PČELINJIM PROIZVODIMA POBIJEDILA KOPRIVNJAČU ZA KOJU NI MEDICINA NEMA LIJEKA!?

NADA PEJAK PČELINJIM PROIZVODIMA POBIJEDILA KOPRIVNJAČU ZA KOJU NI MEDICINA NEMA LIJEKA!?

SHARE

 

Za nepun mjesec dana, koliko je Nada koristila pčelinje proizvode poznatog sarajevskog apiterapeuta i pčelara Samira Baralije, plikovi sa njene kože su se povukli, nema napada svrbeža i gušenja, ne smetaju joj proljeće, hrana i odjeća.

Nakon nevjerovatnog slučaja Nade Pejak, umirovljenje poduzetnice koja tvrdi da se od koprivnjače – teškog kožnog oboljenja izliječila prošle godine zahvaljujući pčelinjim proizvodima, javlja se tračak nade za sve one koji imaju problema sa ovim, ali i sličnim kožnim oboljenjima.

Ako svjetske statistike kažu da 20 do 30% ljudi barem jedanput u životu ima probleme ove vrste, nakon Nadinog slučaja zaista ima razloga za slavlje.

Za nepun mjesec dana koliko je Nada koristila apikompleks (preparat sačinjen od nekoliko vrsta meda, polena, propolisa i matične mliječi) poznatog sarajevskog apiterapeuta i pčelara Samira Baralije, plikovi sa njene kože su se povukli, već drugu godinu se ne vraćaju, Nada više nema napada svrbeža i gušenja, ne smetaju joj proljeće, hrana i odjeća.

– Doktor Sakib Tukar, specijalista urgentne medicine u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS prije dvije godine mi je rekao da vijerovatno nikada neću pronaći lijek. Bolest jedino mogu kontrolisati u nekoj mjeri, ali da moram biti disciplinovana i uporna – ispričala je Nada. Njezinu priču prije nekoliko godina prvo je objavio Aura.

Tokom minulih godina, ogorčena i očajna, Nada kaže da je njezina porodica i ona prolazila kroz jedno teško razdoblje. Noću je često završavala u hitnoj, danju strahovala od napada gušenja, plakala kod svake pojave osipa. Iako je kao privatna poduzetnica lijek tražila i po mnogim zemljama EU, nažalost, u zvaničnoj medicini ga nije uspjela pronaći.

– Hidrokortizon je imao najviše učinka, ali samo nakratko. Osip po cijelom tijelu praćen teškim gušenjem i svrbežom dobivala sam i od najmanjeg stresa – prisjeća se Nada.

Prije dvije godine uzela je prvu 700-gramsku teglicu apikompleksa kojeg joj je Baralija pripremao na svom pčelinjaku. Kasnije drugu, a treću nije ni dovršila.

– Ja više nemam osipa i gušenja – kaže vesela Nada.

Iako medicina kaže da ovakve osobe, i kada uspiju savladati ovo teško kožno oboljenje, ne smiju dolaziti u dodir sa psima, koprivom, prašinom…, i da moraju paziti na svoju ishranu, Nadin slučaj govori sasvim suprotno: veliki je gurman, a dnevno provodi po nekoliko sati sa dugodlakom ženkom Newfoundlanda. Više ne jede samo posnu hranu, lijepi proljetni dani joj ne predstavljaju problem, ne bježi od stresa i posla. (A. ALJOVIĆ / AURA / BH PČELAR /

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY