NADA PEJAK PČELINJIM PROIZVODIMA POBIJEDILA KOPRIVNJAČU ZA KOJU NI MEDICINA NEMA LIJEKA!?

NADA PEJAK PČELINJIM PROIZVODIMA POBIJEDILA KOPRIVNJAČU ZA KOJU NI MEDICINA NEMA LIJEKA!?

SHARE

Nada_Pejak

BiH, 6. NOVEMBAR 2012. – Za nepun mjesec dana, koliko je Nada koristila pčelinje proizvode poznatog sarajevskog apiterapeuta i pčelara Samira Baralije, plikovi sa njene kože su se povukli, nema napada svrbeža i gušenja, ne smetaju joj proljeće, hrana i odjeća.

Nakon nevjerovatnog slučaja Nade Pejak, umirovljenje poduzetnice koja tvrdi da se od koprivnjače – teškog kožnog oboljenja izliječila prošle godine zahvaljujući pčelinjim proizvodima, javlja se tračak nade za sve one koji imaju problema sa ovim, ali i sličnim kožnim oboljenjima.

Ako svjetske statistike kažu da 20 do 30% ljudi barem jedanput u životu ima probleme ove vrste, nakon Nadinog slučaja zaista ima razloga za slavlje.

Za nepun mjesec dana koliko je Nada koristila apikompleks (preparat sačinjen od nekoliko vrsta meda, polena, propolisa i matične mliječi) poznatog sarajevskog apiterapeuta i pčelara Samira Baralije, plikovi sa njene kože su se povukli, već drugu godinu se ne vraćaju, Nada više nema napada svrbeža i gušenja, ne smetaju joj proljeće, hrana i odjeća.

– Doktor Sakib Tukar, specijalista urgentne medicine u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS prije dvije godine mi je rekao da vijerovatno nikada neću pronaći lijek. Bolest jedino mogu kontrolisati u nekoj mjeri, ali da moram biti disciplinovana i uporna – ispričala je Nada. Njezinu priču prije nekoliko godina prvo je objavio Aura.

Tokom minulih godina, ogorčena i očajna, Nada kaže da je njezina porodica i ona prolazila kroz jedno teško razdoblje. Noću je često završavala u hitnoj, danju strahovala od napada gušenja, plakala kod svake pojave osipa. Iako je kao privatna poduzetnica lijek tražila i po mnogim zemljama EU, nažalost, u zvaničnoj medicini ga nije uspjela pronaći.

– Hidrokortizon je imao najviše učinka, ali samo nakratko. Osip po cijelom tijelu praćen teškim gušenjem i svrbežom dobivala sam i od najmanjeg stresa – prisjeća se Nada.

Prije dvije godine uzela je prvu 700-gramsku teglicu apikompleksa kojeg joj je Baralija pripremao na svom pčelinjaku. Kasnije drugu, a treću nije ni dovršila.

– Ja više nemam osipa i gušenja – kaže vesela Nada.

Iako medicina kaže da ovakve osobe, i kada uspiju savladati ovo teško kožno oboljenje, ne smiju dolaziti u dodir sa psima, koprivom, prašinom…, i da moraju paziti na svoju ishranu, Nadin slučaj govori sasvim suprotno: veliki je gurman, a dnevno provodi po nekoliko sati sa dugodlakom ženkom Newfoundlanda. Više ne jede samo posnu hranu, lijepi proljetni dani joj ne predstavljaju problem, ne bježi od stresa i posla.

A. ALJOVIĆ / AURA / BH PČELAR /

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY