PRONAĐENA ZUBNA PLOMBA STARA 6000 GODINA. NAPRAVLJENA JE OD PČELINJEG VOSKA

PRONAĐENA ZUBNA PLOMBA STARA 6000 GODINA. NAPRAVLJENA JE OD PČELINJEG VOSKA

SHARE

Claudio_Tuniz

TRST, 31. OKTOBAR 2012. – Zaposlenik Centra za teorijsku fiziku u Trstu i jedan od znanstvenika koji istražuju fosilne ostatke, Claudio Tuniz izjavio je da su novoproizvedenim aparatom koji radi na X-zrake uspjeli snimiti i detaljno analizirati fosilni ostatak gornje vilične kosti koja je pronađena u selu Lonche u Sloveniji, a za koju se smatra da je stara više od 6000 godina.

Ova je vilična kost jedna od najsatrijih ljudskih kosti ikada pronađenih, a trenutno je izložena u muzeju u Trstu. Pretpostavlja se da je pripadala muškarcu u dobi od 24 do 30 godina.

Tuniz je izjavio da je ovom novom metodom spektroskopijom infracrvenim zrakama u zubu očnjaku otkrivena nepoznata supstanca. Visokom rezolucijom u 3D prikazu ustanovljen je lom zuba i vidljiva probušena šupljina u sloju zubne cakline, koja je rađena s ciljem da bi se moglo doći do sloja dentina. Također je utvrđeno da je ova šupljina bila popunjena pčelinjim voskom, dodao je.

Tuniz je pojasnio da pčelinji vosak, zahvaljujući medu i propolisu koji sadrži, ima antibakterijsko djelovanje i pomaže u liječenju infekcija. Upravo je ova prirodna materija korištena kao zubna plomba, što nam dokazuje da su ljudi u kamenom dobu dobro poznavali medicinu.

Nevjerojatno je koliko nas stare kulture iznenađuju, što više o njima saznajemo, sve smo začuđeniji. U primitivnom razdoblju čovječanstva uspijevali su postići ono što mi tek sada možemo učiniti sa najsuvremenijom tehnologijom, izjavio je Tuniz.

zub

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY