115 godina pčelarstva u Tuzli: OKUPILA SE CIJELA BIVŠA JUGA, SAMO NISU...

115 godina pčelarstva u Tuzli: OKUPILA SE CIJELA BIVŠA JUGA, SAMO NISU DOŠLE SARAJLIJE I “NEKTAROVCI”!

SHARE

Treba podsjetiti da prvi pisani tragovi o pčelama na području Tuzle datiraju iz petnaestog vijeka. Ove zlata vrijedne zapise I poneku fotografiju čuvaju na posebnom mjesru u tuzlanskom Udruženju pčelara

Tokom 115 godina rada Udruženje pčelara Tuzla imalo je samo dva kratka prekida u svome radu, i to tokom II svjetskog rata (1941.) te tokom 1992. godine, kada su počeli ratni sukobi u BiH. Iz svake ove, većom silom izazvane, pauze izlazili su još jači, brojniji, ponosniji i organizovaniji.

Danas su bili posebno ponosni uvežanog profesora Midhata Jašića, tuzlansko Udruženje je najbolje organizovano udruženje na području TK, koje aktivno radi na promociji kako pčelinjih proizvoda tako i na mogućnostima koje pruža pčelarstvo. U predugoj niski uspjeha, a ona se mjeri brojem edukovanih pčelara kroz vrijeme duže od jednog vijeka, kroz njihove prostorije, s članskom knjižicom Udruženja prošlo je hiljade čestitih i vrijednih pčelara, a među njima veliki broj akademski obrazovanih Tuzlaka.

Danas su evocirane uspomene na stara vremena, posebno je pozdravljen jedan od najstarijih tuzlanskih pčelara Alija Zehić. U kratkim crtama naznačeni su programski ciljevi I zadaci za naredni period, sa posebnim akcentom na neophodno jedinstvo pčelara, koji zbog sve neizvjesnijih klimatskih promjena, te jako lošeg statusa u Državi, kusaju sve “gorči med”.

Današnjoj svečanosti povodom jubileja, 115. Godišnjicu sa Tuzacima su proslavjali pčelari iz svih krajeva BiH. Jedino sa njima nisu slavili sarajevski pčelari i odbjegla šačica tuzlanskih pčelara okupljena oko Društva “Nektar”, formiranog unazad nekoliko godina. Bili su tu gosti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, a za vedro raspoloženje bio je zadužen brčanska legenda, pčelar i veseljak Vejko Živanović. Igralo se, pjevalo, veselilo, slavilo…

Čak su i profesori tuzlanskog Ekonomskog i Tehnološkog fakulteta priznali da se odavno nisu osjećali opuštenije, kao danas na pčelarskom sijelu. Inače, akademska zajednica Univerziteta u Tuzli godinama podržava ovo Udruženje, te posebno ističe njihov profesionalizam i odgovornost kada su u pitanju ocjenjivačke manifestacije analize meda.

Prema riječima Mubere Isabegović, predsjednice tuzlanskog Udruženja pčelara, Tuzla je danas bila grad pčelara, meda, pjesme i ljubavi.

“Tako je bilo svih ovih 115 godina! Tako će i ostati ubuduće – poručila je Mubera Isabegović i najavila brojne projekte za pčelare, posebno za one mlade.

Na današnjoj svečanosti uručene su zahvalnice udruženjima pčelara iz Živinica I Tešnja, profesoru MIdatu Jašiću i MInistarstvu za poljopriredu TK-a. Uskoro će BH pčelar objaviti poseban prilog o istorijatu pčelarstva na području Tuzle, kojeg ćemo zajednički uraditi sa čelnim ljudima Udruženja pčelara Tuzla.(bhpčelar/E.M.)

Pogledajte u galeriji kako je to izgledalo danas u Tuzli:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY