15.– JUBILARNI SARAJEVSKI BEE FEST: ZBOG LOŠE PČELARSKE GODINE NAJLJEKOVITIJE I NAJBOLJE...

15.– JUBILARNI SARAJEVSKI BEE FEST: ZBOG LOŠE PČELARSKE GODINE NAJLJEKOVITIJE I NAJBOLJE OD BOGA IZLAŽE PEDESETAK PČELARA

SHARE

 

Najveća potražnja i interesovanje za med Selvira Čolića, na čijem štandu je uvijek red. Ili posjetioci razgledaju sjajno dizajnirane pčelarske proizvode, ili kupuju ono što su Čolići pripremili. Selvir umalo nije ostao bez robe, jer je delegacija iz Katara pokupovala velike količine i najavila narudžbe čak i za ambasadora.

Tradicionalno jedna od najvećih i najreferentnijih pčelarskih manifestacija – sarajevski Bee fest ove godine je okupio jedva pedesetak izlagača. Organizatori kažu da je to sjajan odziv kada se ima u vidu izuzetno loša pčelarska godina, jer meda nema ni za lijeka, a analitičari se bave statistikom, pa će kazati da je unazad desetak godina na Trgu Alije Izetbegovića sve mirisalo na med; bivalo je i po 200 izlagača iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

“Najveći problem je bilo odlučiti se od koga kupiti med ili proizvode od meda – kazao nam je Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i pčelar, koji je ostao bez pčela najverovatnije zbog predajnika izgrađenog u njegovoj blizini. Ispričao je da su pčele bile kao ošamućene, dezorjentisano su letjele, udarale bi u zidove kuće i padale mrtve na zemlju.

Selvir Čolić ima najljepši štand

I med je bio jeftiniji. Danas se kilogram prodaje za 20 KM. Potrošaču je i to povisoka cijena, a pčelaru opet niska.

Prvog dana i nije bilo prevelikih gužvi.Sarajlije su, uglavnom, okretale glavu od štandova iz zapadne Hercegovine. Vele, kad nije bilo meda po unutrašnjosti BiH, odakle onima iz “Medicoma” – Grude, ili Ljubuškog…

” Neće nama prodavati „Gospin“ med iz Međugorja – reče jedan hadžija, šokiran pozicijom koju je izabrao jedan pčelar iz Ljubuškog. Nateklečio se odmah na ulaz u sajamski prostor.

Asmir Duraković sa puncem Sulejmanom

Na ovogodišnjem Bee festu, pored najtraženijeg i najomiljenijeg Čolića, prisutni su pčelari kojima sarajevski kupci vjeruju; prije svih Nusret Sirčo iz Olova, Avdo Duranović iz Konjica, Dragan Batinić sa Sokoca, Kemal Svraka iz Rudog, trebinjski „Herzeg med“, Jusuf Hujdur iz Buturović Polja, Nedžad Mulabdić iz Žepča, te Asmir Duraković iz Gradačca, kojeg smo zatekli u društvu sa puncem Sulejmanom Ujkaševiće, Sarajlijom koji je definitivno najbolji promotor gradačačkog zetovskog meda.

Trebinjski med je u Sarajevu izuzetno tražen

Bez obzira na slabiji odziv i na krizu s medom, ipak, se mora konstatovati: sarajevski Bee fest je i dalje najveći „sajam meda“ u BiH. Direktorica Samira Katica Arnautović je zadovoljna. Kaže:

„Uspjeli smo okupiti najbolje i najkvalitetnije u BiH. Sarajlije neće ostati bez kvalitetnog domaćeg meda, a neće ni izostati brojne festivalske aktivnosti, razgovori i okrugli stolovi – dodala je Katica.

Samira Katica
Nusret Sirčo

Sarajaveski sajam će biti otvoren do 17. Septembra. Ove godine su izostala ocjenjivanja meda I podjela nagrada najuspješnijim pčelarima I udruženjima, mada se u jednom tzrenutku pričalo kako će Plaketu BH PČELAR 2017” dobiti predstavnici SUPKS-a. Naravno, ta informacija nije tačna.(bhpcelar/E.M.)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY