4. Kongres o pčelarstvu: SARAJEVO DVA DANA CENTAR PČELARSKOG SVIJETA

4. Kongres o pčelarstvu: SARAJEVO DVA DANA CENTAR PČELARSKOG SVIJETA

SHARE

Prema riječima dr. Muamera Mandre, predsjednika Organizacionog odbora Kongresa, u regiji jugoistočne Evrope ne postoji ovako važan skup s međunarodnim učešćem o ovoj grani privrede, a misija Kongresa je da ujedini sve zainteresirane u prezentaciji znanja koja će biti korištena za razvoj pčelarstva i ruralnih područja općenito.Dvodnevni Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, koji je danas počeo s radom u Sarajevu, okupio je rekordan broj učesnika. Preko 200 zvanica stiglo je iz svih krajeva BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Turske, Sudana, SAD-a… Podsjetimo prethodni kongresi održani su u Tuzli, Gradačcu i Bihaću. Tokom minule tri godine na ovim skupovima su se okupljali predstavnici akademske zajednice, pčelarski stručnjaci, veterinari, nutricionisti….

Organizatori su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Tehnološkli fakultet Sveučilišta Jusipa Jurja Šstrosmayera iz Osijeka, te KJKP Veterinarska stanica Sarajevo.

Isti slučaj je i u Sarajevu, ali je broj gostiju i predavača premašio sva očekivanja organizatora, koji je čak pokušao i cijenom kotizacije da zadrži broj od stotinjak učesnika. Na kraju se lista posjetilaca i predavača popela na preko 200 imena i prezimena.
Prema riječima dr. Muamera Mandre, predsjednika Organizacionog odbora Kongresa, u regiji jugoistočne Evrope ne postoji ovako važan skup s međunarodnim učešćem o ovoj grani privrede, a misija Kongresa je da ujedini sve zainteresirane u prezentaciji znanja koja će biti korištena za razvoj pčelarstva i ruralnih područja općenito.
Četvrti Kongres jer otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić, čije je Ministarsrtvo i finansijski pomoglo ovaj skup. On je naglasio da pčelarstvo, kao segment privrede ima veliki potencijal, te je najavio nastavak podrške kako bi med iz Bosne i Hercegovine bio prepoznatljiv na tržištima regije i svijeta. On je ocijenio da je ova grana privrede nedovoljno iskorištena u BiH, pa i u regiji.
Profesor i član Organizacionog odbora Kongresa Midhat Jašić dodao je da pčelinji proizvodi imaju svoj lanac vrijednosti koji čine svi sektori podrške pčelarstvu.Naglasio je da pčelarstvo može poslužiti za smanjenje siromaštva posebno u ruralnim dijelovima BiH, jer ukoliko se posjeduje 60 košnica kojima se dobro upravlja, od toga može živjeti četveročlana porodica godinu dana. Iznio je podatak da u BiH ima oko 5.000 pčelara koji imaju oko 300.000 košnica, a tu je 80 društava koja okupljaju pčelare, ali koja nisu kompaktna i organizirana što je potrebno mijenjati.Skupu prisustvuju i istraživači sa Univerziteta u Yorku (Ujedinjeno Kraljevstvo) koji će govoriti o mogućnostima prijenosa znanja stečenih izučavanjem ponašanja pčela.

Inače, tokom dvodnevnog održavanja Kongresa svoja izlaganja će predstaviti 111 autora, s oko 40 radova iz više zemalja i različitih govornih područja. Prisutnim gostima svoja predavanja će održati 27 autora, a ostali će biti objavljeni u Zborniku članaka. Prvog dana Kongresa za govornicom su se pojavili predavači iz BiH, Makedonije, Turske, Srbije, Slovenije, Hrvatske… Posebno nadahnuto izlaganje imao je Andrej Sever iz Slovenije koji je govorio o pčelarenju osoba s invaliditetom, a sjajni profesor dr. Slađan Rašić iz Srbije je iznio alarmantne podatke o porastu patvorenog meda, kojeg ne mogu da otrkiju brojne laboratorije. Zanimljivu temu imao je i doc. dr. Amir Ibrahimagić, ali je toliko brzao za govornicom da ga skoro niko od prisutnih nije razumio. Svi očekuju da će se njegov rad naći u Zborniku, pa će tada mnogima biti jasnije šta je sve otkriveno u IN VITRO ISPITIVANJU SINERGIZMA DJELOVANJA MEDA I ANTIBIOTIKA NA VIŠESTRUKO OTPORNE NEGATIVNE BAKTERIJE.
Profesori doktori Mohamed Osman i Ali Abuasal, predstavili su dva projekta; prvi je : „Korištenje urođenog imuniteta za zaštitu od pčela (lekcije od ljudi) i drugi – Pčelinja kolonija inspirira futuristički računalni čip.

Drugog dana Kongresa (nedjelja) glavna tema je Apiterapija.
Opširnije izvještaje, kao i neka izlaganja objavit ćemo u printanom izdanju BH PČELARA 15. decembra 2019. 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY