Adisa Tufo, Sarajka kojoj je ljubav prema pčelama urezana u genima

Adisa Tufo, Sarajka kojoj je ljubav prema pčelama urezana u genima

SHARE

Prvu košnicu sam dobila od pčelara Semira Čurića iz Turbeta. Nakon toga sam kupila dvije košnice, pa tri…, te godine sam i med vrcala

Adisa Tufo (2)Adisa Tufo ne može objasniti odakle joj tolika ljubav prema pčelama.

– Možda je urezana u mojim genima. Pradjed je bio pčelar. I moj otac je bio zaljubljenik u njih – kaže Adisa.

– Ima tog materijala u genima, i onda, negdje iza četrdesete, samo proključa u čovjeku. Kao zov! Ili strast! Ne znam.

Adisa je sretno udata, majka dvije kćerke, privatni poduzetnik, slika i piše, voli književnost i puno čita, voli ljude i puno se druži, voli prirodu, planinarenje, sport, zaposlena je u porodičnoj firmi.

Svoje prve košnice nabavila je prije tri-četiri godine. Kazat će da je amater, iako se, barem prema izgledu njezinog pčelinjaka, to baš i ne bi moglo kazati.

– Nekoliko godina sam pratila pčele kako unose polen. To me jako zanimalo. Osjećala sam da me boravak pored njih odmara. Poželjela sam da i ja imam svoje košnice – kaže Adisa. Ne krije da su muž i djeca jedva prihvatili njezinu odluku.

– Prvu košnicu sam dobila od pčelara Semira Čurića iz Turbeta. Nakon toga sam kupila dvije košnice, pa tri…, te godine sam i med vrcala – kaže Adisa.

Ljubav, radoznalost, divljenje, ushićenost…. – sva ova osjećanja isprepliću se u njenoj duši kada govori o pčelama. Svako jutro ranom zorom odlazi do svojih “jaranica”, mijenja vodu, prati njihove odlaske i povratke u košnicu.

– Čak sam ih i selila na vrijeskovu ispašu. I rojeve sam hvatala, topila vosak…

Naravno, kaže Adisa, na pčelinjaku često bude i grešaka, onih početničkih. Ona se ne žali jer je svjesna da se svaka škola plaća. Najbolje škole i jesu najskuplje! Na vlastitim greškama se najbolje lekcije dobiju.

– Puno čitam i razgovaram sa iskusnim pčelarima. Redovito pratim i časopis BH pčelar. Završila sam školu pčelarstva koju je organizovalo Sarajevsko udruženje pčelara u Rakovici – kaže Adisa.

Veli da je najbitnije da je shvatila kako pčelinja zajednica živi, kako diše. Za nju su pčele čudo Božijeg stvaranja.

– Uvijek pazim da ne povrijedim pčelu. Dragocjena mi je svaka. Ne volim ih puno ni dimiti. Rado ću se okušati i u uzgoju matica i prikupljanju matične mliječi. Za te svrhe sam opremila jednu prostoriju i nabavila potreban alat – kaže Adisa Tufo.

Adisa Tufo (5) Adisa Tufo pcelarka iz Sarajeva 5.10.2012. 4

(Arhiva magazina BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY