Adnan Huremović: Moj način dodavanja pogače; zašto pravim rezove na pogačama po...

Adnan Huremović: Moj način dodavanja pogače; zašto pravim rezove na pogačama po dužini! (VIDEO)

SHARE

Logično je da se hrana nalazi po dužini klubeta tj.iznad pčele, jer poznato nam je da pčela i u prirodnim staništima skladišti hranu iznad sebe. Drugi razlog zašto rezove stavljam po dužini ulice, a ne po širini je veliki minus u zimskim danima, pčela ne može doći do krajnjih ramova gdje se nalazi hrana

Adnan Huremović

33 – godišnji Adnan Huremović iz Tešnja je mlad čovjek i pčelar sa 7 godišnjim iskustvom. Pun je energije, žedan znanja. A pčele mu neiscrpna tema i vječiti izazov. Uvažava tuđa mišljenja, puno istražuje i pokušava pronaći najbolja i najpovoljnija rješenja za njegove pčelice.

Kaže da je pcelarstbo komplikovano i da se bezbroj puta uvjerio kako nema idealnog krova ili metode za pčele i to pokrjepljuje podatkom da čovjek za četiri miliona godina nije uspio pripitomiti pčelu. Zato svaki pčelar ima svoj način, svoju školu pčelarenja

U videu Adnan nam prezentira svoju školu pčelarstva. I on sam priznaje da njegov način dodavanja pogače odstupa od uveliko rasprostranjene i u praksi primjenjive metode. Kod njega su rezovi na pogačama okrenuti po dužini ulica, a ne po širini, novinu stavlja odmah preko satonoša…

Za sve ove dileme i dežurne kritičare Adnan ima objašnjenje. Tvrdi da ima i rezultat. Njegova praksa se pokazala učinkovitom. Još nije imao ni jedan gubitak društa, a pčele iz zime izlaze jake i zdrave. Evo Adnanovih pojašnjenja u vezi sa rezovima na pogačama po dužini, a ne po širini?

„Zato što u januaru a zatim u februaru dolazi do uginuća izrabljene zimske pčele, tako da se i širina klubeta smanjuje, a povećava po dužini. Prema tome logično je da se hrana nalazi po dužini klubeta tj.iznad pčele, jer poznato nam je da pčela i u prirodnim staništima skladišti hranu iznad sebe. Drugi razlog zašto rezove stavljam po dužini ulice, a ne po širini je veliki minus u zimskim danima, pčela ne može doći do krajnjih ramova gdje se nalazi hrana.

Zašto?

Zato što te tada pčela u stanju hubernacije, a poznato je svima da pčela na minusima i hladnim danima nikada ne ide preko satonoša niti se klube rastavlja, ali može da se kreće u milimetarskim pokretima naprijed i nazad za hranom. Pa tako ako smo stavili iznad klubeta po dužini hrana će im uvijek biti na dohvat ruke. Još nešto da napomenem, pošto u zimskim danima još nije krenulo leglo nema bojazni da će doći do otapanja pogače i curenja po klubetu.

Na jednom video smo primijetili da u košnicama stavlja novinu odmah preko satonoša. Zašto?

„Zato što je novina jako dobar upijač vlage tj.kondenzacije u odnosu na neke druge materijale . Ja nikada ne utopljavam pčelu jer nemam osnove, razloga niti potrebe za tim.
Ko utopljava pčelu u prirodnim uslovima kao što su pećine, drveće itd?

Novinski papir kao što sam rekao stavljam samo zbog vlage i to odmah iznad jer tako bolje upija vlagu. Nema bojaznosti da će pčela sjeckati novinu u zimskim danima zato što je još uvijek u stanju mirovanja. Vadim je kada otopli jer tada pčela oživi i sjecka novinu jer ne trpi ništa strano iznad sebe, međutim postavljam je na ventilacijski otvor zbijega i držim je sve do bagremove paše, tada je uklanjam.

I na kraju Adnan poručuje da je njegova praksa dodavanja pogača nekome pogrešna. Njemu se pokazala učinkovitom. I zato je odlučio da svoja iskustva i svoju metodu podijeli sa ostalim pčelarima, naročito sa mladim pčelarima kojima su početni koraci i praktična iskustva najvažniji. (bhpčelar)

POGLEDAJTE VIDEO

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY