Alija Dolovac se prisjeća zgoda hadžije Mesuda Sarića: BIJEG U POTOK OD...

Alija Dolovac se prisjeća zgoda hadžije Mesuda Sarića: BIJEG U POTOK OD KAKANJSKIH ARSUZ PČELA

SHARE

Jedan od najpoznatijih i najstarijih sarajevskih pčelara, umjetnika, maketara i pisaca historijskih knjiga hadži mesud sarić ostavio je veoma jak pečat u bh pčelarstvu. Mnogo toga je zabilježio i Alija Dolovac, koji kaže da hadžijine doghodovštine vrve od pčelarskih priča i anegdota.  Ovo je priča koja se dogodila više od 50 godina u Kaknju. Dok je Sarić pričao, ja sam uživao, a nadam se da će uživati i vi, dragi čitatelji BH pčelara, dok je bude čitali. Evo šta je Mesud ispričao, Alija Dolovac zapisao, a BH PČELAR arhivirao

Dok sam još bio mlađi pčelar, pozvan sam u Kakanj kod jednog pčelara da mu pregledam pčele. U toku pregleda, slučajno, nepažnjom, iz ruku mi je ispao okvir pun pčela. Na sebi nisam imao pčelarsku opremu.

“Oj, oj, oj … zapomogao sam.

Pčele su navalile na mene i tog pčelara čijeg se imena više ne mogu ni sjetiti.

Obojica smo se razbježali. Ja sam pobjegao u obližnji potok, on prema šumi. Međutim, meni se okliznulo pa sam pao u potok i sav se ukvasio. Hele neise osušio sam se peškirima, popio kahvu kod njegove kuće, malo odmorio pa krenuo vozom za Sarajevo.

“Kartu molim – zatraži mi voznu kartu kondukter čim je voz uhvatio brzinu.

Dok sam vadio budželar primijetim da se i on malo ukvasio. Nisam se uspio ni sabrati šta da kaže, a s drge strane vrata već se začuo krupan glas:

“Kakva ti je ovo karta ? – pitao me kondukter dok je gledao u podebelu kartu od kartona braonkastožute boje. Dok će čekao odgovor, pokušao je da kartu ugura u zumbu, ali karta nikako nije mogla da se uvuče i probuši.

“Ne znam, takvu sam je kupio – odgovorio sam zbunjeno.

Onda sam se dosjetio u čemu je problem. Ali, iskreno, bilo me stid da mu kažem da su me pčele napale i da sam pao u vodu, pa sam, onako, kako kakav klinac, nevješto izmucao:

“Lovio sam ribu, pa mi se okliznulo i pao sam u rijeku.

Kondukter je natrenutak zastao. Pogledao je prvo u mene, pa u kartu, pa opet u mene. Onda je izvadi tintoplav plajvaz (olovku) i probuši mi kartu.

“Uh – odhunuo sam.

Eto, svašta se u dugom zemanu sa pčelama dešava, pa i kondukter bijaše na belaju zbog njih, a ja sam morao omahnuti (obići istinu).

Hadži Mesud Sarić je umro 2. marta 2018. godine u 94-oj godini života(bhpčelar)

PROČITAJTE I OVO

Velikani bh. pčelarstva – hadži Mesud Sarić: NA DOBITKU JE SAMO ONAJ PČELAR KOJI VIŠE DAJE NEGO UZIMA PČELI!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY