Ammar Uzunović, pčelar i nezaposleni profesor sporta i tjelesnog odgoja: “Svaki rad...

Ammar Uzunović, pčelar i nezaposleni profesor sporta i tjelesnog odgoja: “Svaki rad na pčelinjaku je kao dobar košarkaški trening”

SHARE

Ammar Uzunović iz Hrasnice, profesor sporta i tjelesnog odgoja, kao i većina mladih u BiH, poslije završene srednje škole odnosno fakulteta, dospio je na Biro za nezaposlene. Tu, svima, posebno nezaposlenima, mrsku instituciju. No, Ammar se pretjerano ne brine zato što nema stalni posao. Za portal bhpcelar kaže da, sve dok ima pčele, prepelice, voćnjak, plastenik…on je zaposlen.

Opširniju priču o Ammaru smo planirali objaviti u BH pčelaru broj 49 koji na kioske stiže 15. avgusta ove godine, no, Ammar je imao toliko toga za reći i toliko fotografija koje vjerno dočaravaju njegov život, da jednostavno nije bilo mjesta u ovom broju. Neki naredni – sigurno će biti. Mora, jer Ammar to zaslužuje.

U narednim redovima, upoznajte ovog madog čovjeka, rođenog 1989. godine u Sarajevu, kako i na koji način odolijeva nezaposlenosti.

– Pčelar sam početnik. Imam prepelice, golubove pismonoše, voćnjak, plastenik…nekad sam igrao za KK Igman, sad treniram djecu u KK Sparsima. U mojoj se porodici nikad niko nije bavio pčelarstvom koje ja volim usporediti sa sportom, pa često kažem da je svaki rad na pčelinjaku kao dobar košarkaški trening – kaže Ammar za portal “bhpcelar.”

Ammar je inače veliki ljubitelj prirode i životinja pa kad je čuo da UP Behar organizuje pčelarska predavanja, oduševljeno se prijavio ne bi li nešto više saznao o pčelama.

– Sa drugovima Amarom Botuljom i Senadom Arifovićem sam otišao na pčelarska predavanja koje je organizovalo PU Behar Ilidža u januaru 2015. godine i prvi put sam se upoznao sa dijelovima košnice i osnovnim tehnikama pčelarenja. Takođe, na praktičnoj nastavi su pčele prvi put zazujale oko mene i imao sam priliku da vidim otvorenu košnicu sa pčelama na ramovima i da se družim sa pčelama koje su mi slijetale na ruku. Sve to me oduševilo. Pogotovo prijatan i blag taj miris košnice – prisjeća se Ammar.

Sebe smatra još uvijek pčelarom početnikom. Počeo je sa tri roja, danas ima sedam društava.

– Prva tri roja sam kupio i dovezao kući početkom juna mjeseca 2015. godine od pčelara Mirze Kazića. Išao sam dva mjeseca na predavanja u prostorije PU BEHAR Ilidža. Predavanja su bila dva puta sedmično. Predavači su bili Hajrudin Džebo, Mdhat Hodžić, Muamer Lisica…..Dolazili su gosti i iz Konjica i Hadžića. Na praktičnu nastavu sam išao kod Hajrudina Džebe na njegov pčelinjak. Od njega sam na poklon dobio prvu pčelarsku bluzu.

Ammarov pčelinjak je stacionaran, smješten na porodičnom imanju bogatom medonosnim biljem. Na deset duluma zemlje, Ammar je objedinio floru i faunu, okružen je savršenom prirodom. Mjesta ima za sve. i još više, zdravi apetiti rastu…

– Brat i majka su mi velika podrška, ohrabruju i savjetuju me da ne odustajem od pčelarstva jer sam prvi put ove godine vrcao med i izvrcao u prosjeku 3 kg po košnici. Vjerovatno ih strah da se ne razočaram. Mada me ohrabruju mentori kad kažu da sam sve dobro uradio što je bilo do mene. A kažu da je ova 2016. pčelarska godina jako slaba i treba dobro spremati pčele za zimu i iduću sezonu, a ovu što prije zaboraviti. Tako i planiram – kaže Ammar.

– Ove se godine namjeravam proširiti. Trebam i učiti još mnogo. Ne može preko noći niko savladati tehnologiju pčelarenja. Inače, veliki sam ljubitelj prirode i životinja.Uzgajam japanske prepelice, paunove, ukrasne kokoši, takmičarske golubove pismonoše; imam dva psa, jednog udomljenog s ulice, a drugog Bosanskog Tornjaka. Zove se Astor i ima šest godina. Dalje, bavim se voćarstvom i plasteničkom proizvodnjom.

U nastavku, pročitajte neke Ammarove izreke, i zavirite u Ammarov život čija nam je vrata odškrinuo putem ovih fotografija. Obimniju fotoreportažu donosimo u narednom broju BH pčelara.

“Svaki rad na pčelinjaku je kao dobar košarkaški trening”

“Košnica je kao odlično uigrana košarkaška ekipa, svako zna svoj posao i u odbrani i u napadu ili na paši i u odbrani košnice od grabeži”

“I pčelama treba dobar trener- isto kao sportistima”

“Dobar pčelar je kao dobar trener”

“Pčele svake godine imaju po dvije Olimpijade, jednu da prežive zimu, a drugu da iskoriste maksimalno pašu”

“Spremiti pčele za zimu i pašu je kao spremiti sportistu za Olimpijadu”

“Svaka loša pčelarska godina  budi u pčelarima pozitivan inat za još veći trud i uspjeh naredne godine, isto kao i kod pravih sportista kojima proradi inat poslije loše sezone za narednu sezonu”

“Vrcanje meda je kao dodjela medalja na pobjedničkom postolju najboljim sportistima” 
(E. KARAHMET/bhpcelar.com)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY