Atrakcija u restoranu “Kula” iz Istočnog Sarajeva: SUPRUŽNICI PENDO IZ TREBINJA KONKURENTI...

Atrakcija u restoranu “Kula” iz Istočnog Sarajeva: SUPRUŽNICI PENDO IZ TREBINJA KONKURENTI NA PRVOM SAJMU MEDA

SHARE

Za vrijeme dvodnevne manifestacije, koja će kako najavljuju organizatori, prerasti u tradicionalnu ponudu, pčelinje proizvode su predstavili pčelari iz Trebinja, Nevesinja, Bileće, Bijeljine, Vojkovića, Rudog. Pala…

Igor Janković

U prelijepom ambijentu kompleksa restorana “Kula” u Istočnom Sarajevu sve je odisalo medom, šarmom, ljepotom i sjajnom atmosferom. Za to su se pobrinuli domaćini – restora “Kula” koji su samostalno pokrenuli ovaj projekat, ali i 20 – tak pčelara, uglavnom iz Istočne Hercegovine koji su ponudili ono najvrijednije i najzdravije iz košnica. Tako su se gosti “Kule”, ali i žitelji Istočnog Sarajeva dva dana sladili medom, propolisom, pergom…

Prema riječima Igora Jankovića, šefa restorana “Kula” ova manifestacija će prerasti u tradiciju i već je uvrštena u kalendar ponude ovog reprezentativnog ugostitelsjskog objekta i turističke destinacije. Prošle godine su organizovali prvi festival vina i gastronomije, koji je bio dobro posjećen. On je postao tradicija; tako će biti i sa festivalom meda. Sve su finansirali vlastitim sredstvima…

“Zadovoljni smo odzivom i nadam se da će festival meda i ljekovitog bilja u Istočnom Sarajevu u narednom periodu doživjeti puni procvat i da će olakšati povezivanje proizvođača i potrošača, kao i poslovnih subjekata ove regije – kaže Јanković.

Rade i Radmila Radovanović

Opširniju reportažu pripremamo za printano izdanje BH PČELARA id 15. 10. Ove godine. Ovdje smo izdvojili samo neke detalje, među izlagačima iz Trebinja, Bileće, Nevesinja, Istočnog Sarajeva, Ugljevika, Rudog, Višegrada i sa Pala.

Zanimljivo da sun a ovoj manifestaciji pojavili se većinom obrazovani pčelari. Između ostalih primijetili smo dr. Novaka Đutića iz Bijeljine, koji je održao predavanje o apiterapiji. Inače on slovi kao jedan od najvećih apiterapeutskih stručnjaka ne samo u BiH, nego i u Evropi.

Ima se čime dičiti i Rade Radovanović (inače pravnik) sa svojom ljepšom polovinom Radmilom, koji nam je otrkio najefikasniju metodu za prikupljenje perge (detalji u BH PČELARU), zatim mlađani inženjer Nemanja Dragičević iz Vojkovića koji sa ocem ima pčelčinjak od oko 200 društava.

Dragiša i Slađana Pendo.

Posebna atrakcija na Festivalu bili su supružnici Dragiša i Slađana Pendo. Oni su imali dva štanda; Dragiša je zastupao porodično pčelarstvo “Pendo”, a Slađana pčelarstvo svoga oca Zdravka Bukvića.

“Oženio sam se i u ruhu sam dobio, uz suprugu Slađu i prve košnice. Osladilo mi se – šeretski nam je kazao Dragiša, dodajući da njih dvoje sjajnu funkcionišu u braku, ali da su konkurencija na festival, uz naglasak da je riječ o zdravoj konkurenciji.

Dr. Novak Đurić sa suprugom

Zabilježili smo i štandove Željka Bajovića iz Bileće, Srđana Sparavala iz Trebinja, Radmila i Desanke Govedarice, te Tamare Marić iz Trebinja, čiji je stand plijenio i mamio uzdahe. Ona je ponudila preparate od prirodne kozmetike na bazi organskih eteričnih ulja. Bavi se time sa sestrom desetak godina I skoro sve što proizvedu plasiraju na inostrana tržišta. O njima pripremamo posebu priču… (bhpčelar/E.M.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY