Japanci razgrabili bh. med na sajmu u Tokiju

Japanci razgrabili bh. med na sajmu u Tokiju

SHARE

Med sarajevskog pčelara Midhata Hodžića na sajmu u Tokiju razgrabljen za dan. Osim Midhatovog, na sajmu je bio izložen i med banjalučkog pčelara Slobodana Ostojića te je ovaj dvojac po prvi put na jednom ovako prestižnom takmičenju predstavljao BiH i pobrao izuzetne simpatije o ocjene.

mido– Kada su me pozvali da mi saopšte to, bio sam jako iznenađen. Prvo sam pomislio da je riječ o šali, a onda su stigle fotografije i popratni materijal. U prvom mahu, kada mi je doša E-mail na japanskom jeziku, mislio sam da se radi o nekom virusu i e-mail sam izbrisao. Poslije me zvao prevodilac da mi objasni kako je moj med prodan u rekordnom roku – sretan je Midhat.

Priča kako se baš njegov med našao na prestižnom sajmu u Tokiju, pomalo je neobična i sretna za ovog pčelara.

mido 2– Prošle godine do mene su dolazili pčelari iz Japana i htjeli su da ponesu nešto meda sa sobom. Ja sam im dao nekoliko tegli, poklonio im. Ove godine su također došli i od mene su kupili dvadesetak kilograma bagremovog meda. Naravno, za svoj med radim i analize na našem poljoprivrednom institutu u Butmiru. I oni su uradili analize u Tokiju i odlučili izložiti med iz Bosne i Hercegovine na sajmu jer su i njihove analize pokazale izvanredan kvalitet – objašnjava sarajevski pčelar.

mido 3– Kontaktirao sam i pisao našoj ambasadi u Tokiju da provjere šta se sve tačno dešavalo. Proslijedio sam im kontakte Japanaca sa kojima sam komunicirao i koji su me zvali jučer. Očekujem povratni e-mail iz Amabasade sa detaljnijim informacijama – kaže Midhat.

mido4

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY