BRČANSKI SAJAM PČELARSTVA: ZLATNE MEDALJE ZA ĐURIĆA, BISEROVIĆA I LAZIĆA

BRČANSKI SAJAM PČELARSTVA: ZLATNE MEDALJE ZA ĐURIĆA, BISEROVIĆA I LAZIĆA

SHARE

U Brčkom se okreću i mladim pčelarima. Njih stimulišu na sve moguće načine. Najnoviji potez je da besplatnu člansku knjižicu Udruženja dobijaju svi pčelari mlađi od 35 godina.

Tradicionalni, 11. po redu brčanski „Sajam pčelarstva i opreme“ zakazan je za 14.15. i 16. septembar. Na Trgu mladih u centru Brčkog svoje će proizvode predfstaviti pedesetak izlagača. Prvog dana sajma, na prigodnoj svečanosti biće proglašeni najuspješniji pčelari i najkvalitetniji medovi, na osnovui analize kvaliteta meda. Zlatne medalje i pehare dobili su: Neđo Lazić za lipov med, Zijad Biserović za bagremov med i Zoran Đurić za livadski med. Njihovi medovi su proglašeni najboljim u konkurenciji 70 uzoraka.

“Karakteristično za ovu godinu je da imamo vrlo malo vlage u medu. Zato što je bio sušni period. Praktično, na procjenjivanju vlage ni jedan med nije imao preko 17 posto vlage u medu. Još je karakteristično da ove godine imamo dosta šumskog meda, takozvanog medikovca”, rekao je predsjendik Komisije za ocjenjivanje senzorskih osobina meda Miodrag Vasić.

Organoleptičko ocjenjivanje meda već je postalo tradicija.

“Ocjenom kvaliteta meda želimo postići da, pogotovo, brčanski domaći pčelari znaju kako se ophoditi sa medom,kako čuvati med da bi to do krajnjeg potrošača došlo na većem kvalitetu”, kaže Veljko Živanović.

Opšta je ocjena da su pčelari u Distriktu Brčko veoma dobro organizovani i da djeluju kao sjajna pčelarska porodica. Prema riječima Veljka Živanovića, predsjednika brčanskog Udruženja, bez obzira na tešku pčelarsku godinu, u Brčkom se ne predaju. Nastoje kroz stručna predavanja, razgovore, sajamske priredbe i seminare, da unaprijede pčelarstvo i osposobe pčelare za još bolje rezultate u pčelinjaku, a to podrazumijeva zdrave pčele i više meda i pčelinjih proizvoda iz košnica.

U Brčkom se okreću i mladim pčelarima. Njih stimulišu na sve moguće načine. Najnoviji potez je da besplatnu člansku knjižicu Udruženja dobijaju svi pčelari mlađi od 35 godina. Inače, godišnja članarina je 20 KM i to će se čak moći obaviti za vrijeme sajamskih dana u Brčkom. Više informacija o Sajmu možete dobiti na brojeve telefona: 065 648 089, 062 768 801 ili 062 992 394 (bhpcelar/E.M.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY